Web Analytics
Ministarstvo: Građani tokom boravka u prirodi da vode računa o životnoj sredini - BetaRS

Ministarstvo: Građani tokom boravka u prirodi da vode računa o životnoj sredini

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 30.04.2024 | access_time 18:05
Ministarstvo: Građani tokom boravka u prirodi da vode računa o životnoj sredini
Građani tokom boravka u prirodi, kao i nabavke, pripreme i konzumiranja hrane treba da vode računa o životnoj sredini, ukazalo je danas Ministarstvo zaštite životne sredine u okviru kampanje "Sarađuj, ne zagađuj".

Кampanja je pokrenuta u saradnji sa Delegacijom Evropske unije i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kao deo inicijative "EU za Zelenu agendu u Srbiji", kako bi podizala svest građana o tome da i male promene u svakodnevnoj rutini, ukoliko ih svi zajedno prave, mogu imati veliki uticaj na stvaranje čistije životne sredine.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović apelovala je na građane da se, posebno tokom uskršnjih i prvomajskih praznika, odgovorno ponašaju prema životnoj sredini.

"Država je tu da na sistemski način radi na unapređenju standarda zaštite životne sredine, da gradi zelenu infrastrukturu, i projektima koje sprovodi uvodi red u ovu oblast. U tom velikom poslu, kojem smo potpuno posvećeni, građani su naši najvažniji partneri", rekla je ministarka, saopštio je njen kabinet.

Dodala je da je važno da tokom boravka u prirodi građani ne nanose štetu biljnom i životinjskom svetu.

"Svaki mali korak koji napravimo u cilju zaštite životne sredine, može da napravi veliku razliku", kazala je Vujović.

Кampanja "Sarađuj, ne zagađuj" skreće pažnju na važnost usvajanja jednostavnih navika kao što su štednja vode tokom pranja zuba,  bacanje otpada u kante, upotreba platnenih cegera umesto plastičnih kesa, vožnja gradskim prevozom, biciklom ili šetnja umesto vožnje automobila, kao i gašenje nepotrebnog svetla u domovima i poslovnim prostorijama.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori