Web Analytics
Danas se širom sveta obeležava Praznik rada - BetaRS

Danas se širom sveta obeležava Praznik rada

Društvo | 01.05.2024 | access_time 10:25
Danas se širom sveta obeležava Praznik rada
Foto: Pixabay

Međunarodni praznik rada, 1. maj, danas se obeležava širom sveta u znak sećanja na taj datum 1886. godine, kada su radnici u Čikagu štrajkom i protestima počeli borbu za osmočasovno radno vreme.

Na prvom kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da se naredne godine održi velika manifestacija kojom će biti proslavljen 1. maj, u znak sećanja na proteste u Čikagu i kao oblik borbe za radnička prava.

Na drugom kongresu Radničke internacionale je odlučeno da se od 1890. godine, 1. maja širom sveta održavaju manifestacije, demonstracije i štrajkovi.

Proslava Praznika rada u Srbiji i Kraljevini Jugoslaviji je bila zabranjivana, čemu su se radnici suprotstavljali protestnim šetnjama, bojkotom rada i zborovima, a tek je 1945. godine 1. maj proglašen državnim praznikom.

U Srbiji i regionu uobičajeno je da se 1. maja u zoru izlazi na prvomajski uranak.

Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" će danas u Beogradu obeležiti Praznik rada skupom na Platou Dimitrija Tucovića na Trgu Slavija u Beogradu, pod sloganom "Za demokratski i radnički restart", gde će govoriti o funkcionisanju institucija u Srbiji i kako treba da izgleda država.

Na tom skupu koji će početi u 12.00 zvaničnici sindikata govoriće i o inicijativi za uspostavljanje sudova, predlogu za uvođenje progresivnog oporezivanja, predlogu novog Zakona o radu, javnim preduzećima, zdravstvu, socijalnoj zaštiti i školstvu.

Drugi reprezentativni sindikat, Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) organizovaće danas skupove u gradovima na kojima će razgovarati o problemima radnika.

Skup u Beogradu će početi u 11.00 na Adi Ciganliji pod nazivom "Udružimo se u borbi za radnička prava".

Članovi SSSS će sa građanima razgovarati i o perspektivama tržišta rada, penzionoj politici, predlogu izmena Zakona o radu i zaštiti prava radnika.

Teme