Web Analytics
Vučić: Predstojeća poseta predsednika Kine nosi novu nadu za razvoj Srbije - BetaRS

Vučić: Predstojeća poseta predsednika Kine nosi novu nadu za razvoj Srbije

Politika | 01.05.2024 | access_time 12:50
Vučić: Predstojeća poseta predsednika Kine nosi novu nadu za razvoj Srbije
Foto: Sinhua/Li Đing

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom novinske agencije Sinhua Fu Huom u Beogradu, 30. aprila 2024. Govoreći o medijskoj razmeni, Vučić je ukazao da to omogućava srpskim medijima da uče iz iskustva kineskih kolega a srpskom narodu da bolje razume Kinu, kako bi se promovisalo međusobno učenje i razmena iskustava između dve zemlje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da predstojeća državna poseta kineskog predsednika Si Đinpinga nije samo veliki diplomatski događaj za Srbiju, već i veliki događaj koji je vredan radosti celog srpskog naroda, prenosi Sinhua.

Izrazivši uverenje da će poseta Sija doneti novu nadu za razvoj Srbije, Vučić je rekao da se "veoma raduje poseti predsednika Sija".

Vučić je to rekao na sastanku sa predsednikom novinske agencije Sinhua Fu Huom u Beogradu.

Napominjući da je Kina "čelični prijatelj" Srbije i da su razmene dve zemlje potpuno iskrene i otvorene, Vučić je rekao da Srbija nikada neće zaboraviti pomoć kineskog naroda i dodao da veruje da će Si tokom posete osetiti toplinu i prijateljstvo srpskog naroda.

Predsednik Srbije je pohvalio doprinos železare HBIS Srbija u Smederevu privrednom razvoju Srbije, pomoć Kine Srbiji u oblasti medicine i zdravstva tokom pandemije kovid-19 i podršku Kine Srbiji u međunarodnim multilateralnim prilikama.

Srbija čvrsto podržava stav Kine o očuvanju suštinskih interesa i o velikim problemima, naglasio je Vučić.

Po pitanju Tajvana, Vučić je rekao da Srbija čvrsto podržava princip jedne Kine i podržava Kinu u očuvanju njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Govoreći o medijskoj razmeni, Vučić je ukazao da to omogućava srpskim medijima da uče iz iskustva kineskih kolega a srpskom narodu da bolje razume Kinu, kako bi se promovisalo međusobno učenje i razmena iskustava između dve zemlje.

Fu je rekao da su pod strateškim vođstvom predsednika Sija i predsednika Vučića kinesko-srpski odnosi doživeli snažan razvoj uprkos promenama u međunarodnom okruženju, što predstavlja dobar primer prijateljskih odnosa Kine i evropskih zemalja.

On je takođe rekao da očekuje da će sastanak dvojice šefova država zacrtati novi plan razmene i saradnje Kine i Srbije i dodati novi sjaj "gvozdenom prijateljstvu" dve zemlje u novoj eri.

Sem toga, Fu je rekao da je Sinhua spremna da radi sa svojim srpskim kolegama na daljem produbljivanju razmene i saradnje, prepričavanju priča o prijateljstvu Kine i Srbije i sveobuhvatnom prikazu svetlih izgleda bilateralnih odnosa u novoj eri kroz visokokvalitetne i višedimenzionalne novinske izveštaje i istraživački centar.

Sinhua će takođe čvrsto delovati kao izaslanik kinesko-srpskog prijateljstva i stvarati pozitivnu atmosferu javnog mnjenja za produbljivanje bilateralne saradnje u različitim oblastima u cilju veće koristi za narode dve zemlje, dodao je Fu.

Teme