Web Analytics
Kurti: Ispunili smo sve zahteve EU za ukidanje restriktivnih mera - BetaRS

Kurti: Ispunili smo sve zahteve EU za ukidanje restriktivnih mera

Kosovo | 02.05.2024 | access_time 10:45
Kurti: Ispunili smo sve zahteve EU za ukidanje restriktivnih mera
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević
Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas da je Kosovo ispunilo sve zahteve Evropske unije (EU) za ukidanje restriktivnih mera koje su mu nametnute, kao i da te mere treba ukloniti.

"Mere koje su na snazi protiv Kosova su u suprotnosti sa naporima regiona za ubrzanu integraciju u EU. Nastavljamo sa našim naporima da otvorimo više mogućnosti u okviru reformskog dijaloga EU. U tom kontekstu, ispunili smo sve zahteve EU za ukidanje restriktivnih mera i te mere moraju biti uklonjene", rekao je Kurti na sastanku Ministarskog saveta za evropske integracije Kosova.

On je izrazio uverenje da je Kosovo spremno da dobije status kandidata za članstvo u EU i da otvori pregovore i mnoga poglavlja ka članstvu.

"Smatramo da članstvo u EU treba da bude zasnovano na meritokratiji. Kao najnaprednija demokratija u regionu, spremni smo da odgovorimo na hiljade tehničkih pitanja koja dolaze iz Evropske komisije. Članstvo u EU je strateški izbor, mi smo tu napravili izbore, Evropska reformska agenda je tretirana veoma ozbiljno od početka mandata", naveo je Kurti.

Na sastanku Ministarskog saveta za evropske integracije bilo je reči je o planu rasta EU za Zapadni Balkan, kao i o ključnim reformama Nacionalnog programa za evropske integracije od 2024. do 2028. godine.

Teme