Web Analytics
Članovi Vlade Srbije položili zakletvu u parlamentu - BetaRS

Članovi Vlade Srbije položili zakletvu u parlamentu

Politika | 02.05.2024 | access_time 17:40
Članovi Vlade Srbije položili zakletvu u parlamentu
Foto: Beta/Miloš MIškov

U skupštini Srbiji, ministri Vlade Srbije koju predvodi premijer Miloš Vučević danas je položila zakletvu.

Nova Vlada, uz premijera ima 31 resor a polaganju zakletva prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, diplomatski kor, crkveni velikodostojnici i drugi gosti.

Zakletva glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Za izbor Vlade, o čijim programu su prethodna dva dana raspravljali poslanici, su glasali poslanici koalicije oko vladajuće Srpske napredne stranke, čiji je Vučević predsednik.

Opozicioni poslanici su bili protiv izbora te Vlade, za koju je u ekspozeu, Vučeviće rekao da je "vlada kontinuiteta".
U Vučevićevom kabintetu, prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija je Siniša Mali a potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine je Irena Vujović, potpredsednik vVade je Aleksandar Vulina a ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

Ministar odbrane je Bratisav Gašić, ministar privrede Adrijana Mesarović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović a ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Ministar rudarstva i energetike je Dubravka Đedović Handanović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, ministarka pravde Maja Popović a ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je Tomislav Žigmanov, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ministar prosvete Slavica Đukić Dejanović a ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je Nemanja Starović, ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski, ministar sporta Zoran Gajić a ministar kulture Nikola Selakovič.

Ministar za brigu o selu je Milan Krkobabić, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ministar turizma i omladine Husein Memić, ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić a ministar za javna ulaganja Darko Glišić.

Ministri bez portfelja su Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić, Nenad Popović i Tatjana Macura.

Teme