Web Analytics
Predsednik Srbije: Najvažnije da nova Vlada ispuni svoj plan i program - BetaRS

Predsednik Srbije: Najvažnije da nova Vlada ispuni svoj plan i program

Politika | 02.05.2024 | access_time 20:10
Predsednik Srbije: Najvažnije da nova Vlada ispuni svoj plan i program
Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je večeras izrazio uverenje da će nova Vlada premijera Miloša Vučevića ispuniti svoj plan i program.

"Verujem u Vladu, verujem u njene uspehe", rekao je za Radio televizju Srbije Vučić, čestitajući premijeru i svim ministrima na izboru.

Naglasio je da je za njega najvažnije da vlada Srbije ostvari rezulatate koje je zacrtala.

Tu je, izmedju ostalog ubrojao i veći životni standard i veće plate i penzije građana.

Kazao je da očekuje da se Vlada suoči sa brojnim problemima koji su se "nadvili nad Srbjom" i da se, kako je kazao, zajednički izborimo za napredak.

"Vidim Srbiju 2027- 2028. kada je kraj mandata jednoj od najuspešnijih zemalja", kazao je on.

Odbacio je kritike na kadrovska rešenja u kabinetu premijera Miloša Vučevića: "Kao što imamo sedam milona selektora (u fudbalu) tako imamo i sedam miliona onih" koji bi izabrali premijera.

Naglasio je i značaj relazacije projekta "EKSPO 2027" za sve građane Srbije a o čemu je govori i Vučević, u ekspozeu u parlamentu.

Vučić je rekao da EKSPO nije samo ono što se događa u Beogradu, već da, kako je naveo, obuhvata i puteve i projekte širom Srbije.

Nabrojao je niz infrastrukturnih projekata, među kojima je i brza saobraćajnica "Osmeh Vojvodine" - od Sombora, Bačkog Brega do Kikinde i Crnje.

Naveo je i da će svi ti projekti i izgradnja u Beogradu dovesti do većeg rasta Srbije i, kako je ocenio, boljih uslova za sve građane.

Kako je kazao, zahvaljujući tome svaki čovek imaće prilike za posao, veću platu...

"Na nama je da nađemo druge mehanizme kako da nejednakost smanjujemo i obezbedimo bolje uslove za život", rekao je Vučić.

On je istakao da je za Srbiju velika čast poseta kineskog predsednika Si Đinpinga i dodao da u zemlju dolazi "najmoćniji čovek sveta".

"Presrećan sam što on (Si) dolazi u Srbiju. Velika čast za Srbiju i velika šansa za nas", rekao je predsednik i podsetio da je Si bio u Srbiji 2016. godine.

"U narednih pet godina gotovo svi proizvodi biće slobodni za izvoz u Kinu. Znate li šta to znači za našu zemlju? To su za nas velike stvari. Zamoliću predsednika Sija, dve ili tri stvari, da vidimo da li možemo ponovo da pokrenemo fabrike lokomotiva i vozova. Imamo ljude koji se u to razumeju, da neka od kineskih kompanija uloži u Srbiju", rekao je Vučić.

Predsednik Kine boraviće u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji 7. i 8. maja.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je ranije da će Si Đinping od 5. do 10. maja posetiti Francusku, Srbiju i Mađarsku.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je povodom masovnih ubistava, 3. i 4. maja 2023. u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar" i selima Dubona i Malo Orašje još jednom izrazio saučešće porodicama stradale dece.

"Čeka nas pravda za počinioce i u tome država neće odustajati", kazao je Vučić.
 
Rekao je da veruje da će Srbija imati dovoljno snage da se podigne posle užasnih stvari kroz koje su, kako je ukazao, "pre svega prošle porodice ubijenih, a onda i cela nacija".
 
Predsednik Srbije izjavio je da će Rezolucija o Danu sećanja na genocid u Srebrenici biti na dnevnom redu u UN-u najverovatnije 15. ili 16. maja.

"Rezolucija o Srebrenici na dnevnom redu UN najverovatnije 15. ili 16. maja. Danas su se rezoluciji o Srebrenici kao kosponzori pridružili i Estonija, Poljska, Luksemburg i naše komšije Bugarska i Hrvatska", rekao je Vučić.

Dodao je da postoji usaglašen tekst Rezolucije, ali da u njemu nema suštinskih izmena.

"Ubačena su tri britanska amandmana koji su za jednu malu notu pojačali snagu rezolucije", rekao je predsednik Srbije i dodao da je odbijen amandman Irana, koji je tražio da se ubaci Gaza.

Prema njegovim rečima, Srbija je uputila pismo i Nemcima i Ruandi, ali nikakav odgovor nije dobijen.

"Dakle, oni se konsultuju sa istomišljenicima, oni ne žele dijalog. Oni ne žele razgovor sa onima koji drugačije misle", dodao je Vučić.

Usaglašenim tekstom Rezolucije o Srebrenici 11. juli proglašava se Međunarodnim danom sećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine, koji će se obeležavati svake godine, saopšteno je ranije danas.

"Bez rezerve se osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici kao istorijskog događaja i pozivaju države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, uključujući i obrazovni sistem, razvijanjem odgovarajućih programa, u znak sećanja, prema sprečavanju poricanja i iskrivljavanja pojave genocida u budućnosti", navodi se u tekstu rezolucije, o kojem će se izjasniti Generalna skupština UN-a.

Teme