Web Analytics
Danas se obeležava godišnjica masovnog ubistva u Duboni i Malom Orašju - BetaRS

Danas se obeležava godišnjica masovnog ubistva u Duboni i Malom Orašju

Hronika | Izvor: Beta | 04.05.2024 | access_time 00:25
Danas se obeležava godišnjica masovnog ubistva u Duboni i Malom Orašju
Foto: Beta/Milos Miskov
Grad Smederevo organizuje danas komemorativni program u Malom Orašju, na mestu gde je 4. maja prošle godine Uroš Blažić, koji je tada imao 20 godina, počinio masovno ubistvo u kome je stradalo devetoro mladih.

Program u znak sećanja na žrtve će početi u 11.00 sati u Ravnom Gaju, u selu Malo Orašje, a tokom njega će, pored ostalog, biti prikazan dokumentarni film "Nebeska družina", sa svedočenjima o životu, uspesima i talentima ubijenih mladića.

U znak sećanja na žrtve biće odigran memorijalni turnir u fudbalu na terenu kraj mesta zločina, koga organizuje FK "Ravni Gaj", sa ciljem prikupljanja pomoći za nastavak oporavka povređenih.

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) pozvalo je medije da program obustave u 22.32 sati, kada se masovno ubistvo dogodilo.

U Ravnom Gaju su hicima iz kalašnjikova i pištolja ubijeni M.M. (18), A.M. (18), N.M. (15), L.M.(20), N.S. (21), dok je P.M. (20) preminuo kasnije u bolnici u Beogradu, od zadobijenih povreda.

Uroš Blažić je osumnjičen da je, nakon pucnjave u Malom Orašju, automobilom stigao u selo Dubona kod Mladenovca, udaljenom desetak kilometara, gde je ubio policajca M.P. (22), njegovu sestru K.P. (19) i njihovog prijatelja D.T. (25).

Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv Uroša Blažića zbog masovnog ubistva u selima Dubona i Malo Orašje, i on se tereti da je pucajući iz automatske puške i pištolja ubio devet osoba, od kojih dvoje bilo maloletno.

Blažić je pokušao da liši života još 20 ljudi, od kojih je 12 ranio.

Optužnicom su obuhvaćeni i njegov otac, ujak i brat od ujaka iz Kragujevca.

Do pucnjave je došlo dan nakon višestrukog ubistva u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

Teme