Web Analytics
FT: Dva člana Vlade Srbije pod sankcijama SAD zbog veza s Rusijom deo Vučićeve politike balansiranja - BetaRS

FT: Dva člana Vlade Srbije pod sankcijama SAD zbog veza s Rusijom deo Vučićeve politike balansiranja

Politika | 04.05.2024 | access_time 13:00
FT: Dva člana Vlade Srbije pod sankcijama SAD zbog veza s Rusijom deo Vučićeve politike balansiranja
Foto: Beta/Milan Obradovic

Dvojica koja su pod sankcijama SAD zbog bliskih veza s Rusijom, izabrana su ove nedelje za članove Vlade Srbije što je prkosan stav predsednika Aleksandra Vučića prema Zapadu dok se priprema da dočeka predsednika Kine Sija Đinpinga - piše danas britanski list Fajnenšel tajms (The Financial Times - FT).

Skupština Srbije je u četvrtak izabrala novu vladu u kojoj je potpredsednik Aleksandar Vulina, a Nenada Popović ministar bez portfelja. Obojica podležu zabrani putovanja i zamrzavanju imovine u SAD zbog svojih veza s vlašću predsednika Rusije Vladimira Putina.

Stejt department je saopštio da je "razočaran" jer su dvojica pod sankcijama u Vladi, a Vučić je uzvratio rekavši da je Vlada rezultat demokratskih izbora i da SAD nemaju pravo da kažu ko treba da budu njeni članovi.

Povodom izbora Vlade nekoliko dana pre posete predsednika Kine Srbiji u okviru njegovog prvog putovanja po Evropi od pandemije korona virusa, Helena Ivanov, saradnica u Društvu Henri Džekson, istraživačkom centru u Londonu, rekla je da je to "nastavak Vučićeve politike balansiranja koju vodi otkako je Rusija napala Ukrajinu".

Postavljanje dvojice političara u Vladu se može posmatrati i kao način da Vučić ublaži uticaj "dva predstojeća diplomatska gubitka": prijema Kosova u Savet Evrope i rezolucija UN o Danu sećanja na genocid u Srebrenici - naveo je list.

FT je podsetio da je Vučić 1995. godine, kada se dogodio masakr u Srebrenici, bio poslanik krajnje desnice, brzo se uzdižući kroz političke redove. Tri godine kasnije postao je "propagandni ministar" predsednika Slobodana Miloševića. Tu funkciju je imao tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. koje je učvrstilo antiamerički stav u Srbiji.

Vulin, levičarski političar na visokim državnim funkcijama i od dolaska Vučića na vlast pre jedne decenije bio je jedan od najpoverljivijih saveznika predsednika - rekla je Helen Ivanov.

"Vulin može biti prednost na domaćem planu, pokazujući sliku nezavisnosti: da niko ne može da kontroliše Srbiju. To je balans između Istoka i Zapada, a i između strane i domaće javnosti" - smatra ona.

Teme