Web Analytics
Porodice talaca pozivaju Netanjahua da obezbedi sporazum o primirju - BetaRS

Porodice talaca pozivaju Netanjahua da obezbedi sporazum o primirju

Svet | 05.05.2024 | access_time 10:55
Porodice talaca pozivaju Netanjahua da obezbedi sporazum o primirju
AP Photo/Ariel Schalit

Forum porodica talaca i nestalih apelovao je danas, uoči obeležavanja Dana sećanja na Holokaust, na premijera Benjamina Netanjahua da "zanemari sav politički pritisak" i seti se obećanja "nikada više", te obezbedi sporazum o oslobađanju Izraelaca zatočenih u Gazi.

Kako je navela organizacija koja predstavlja "porodice koje su bile šokirane jer su čule, da je, i u vreme kada postoji oprezni optimizam da je sporazum moguć i pre zvaničnog odgovora Hamasa, premijer dva puta rekao da se ne sklapa".

"Uoči Dana sećanja na mučenike i heroje Holokausta želimo da vas podsetimo šta ste obećavali svake godine - "Nikad više". Morate zanemariti sav politički pritisak", saopštila je ta organizacija.

Ocenjeno je da je sada vreme da se "predvodi, pokaže hrabrost i obezbedi povratak svih 132 (ljudi) koje drže teroristički monstrumi Hamasa, živih, radi rehabilitacije i ubijenih, da bi se sahranili".

Saopštenje je objavljeno na dan kada se očekuje nastavak razgovora u Kairu o potencijalnom sporazumu.

Kako se veruje sporazum o kojem se razgovora sastaji se iz nekoliko faza. U prvoj fazi bi se oslobodio ograničen broj takozvanih "humanitarih" talaca za primirje od nekoliko nedelja.

U narednim fazama oslobodilo bi se još više zatočenih u zamenu za Palestince u izraelskim zatvorima i postoji mogućnost uspostavljanja čvršćeg primirja.

Hamas međutim insistira da neće pristati na sporazum koji ne uključuje kraj rata.

Jedan izraelski zvaničnik, za koga se veruje da je Netanjahu, saopštio je u subotu da neće biti sporazuma koji podrazumeva kraj borbi započetih 7. oktobra prošle godine posle napada palestinskih ekstremista na jug Izraela, preneli su izraelski mediji.

Oko 1.200 ljudi je tada ubijeno i 250 oteto u napadima koje je predvodio Hamas. U ratu koji je potom izbio poginulo je u Pojasu Gaze više od 34.000 ljudi.

Teme