Web Analytics
Izveštaj: Antisemitizam u svetu jačao i pre 7.oktobra, a potom usledio cunami mržnje - BetaRS

Izveštaj: Antisemitizam u svetu jačao i pre 7.oktobra, a potom usledio cunami mržnje

Svet | 05.05.2024 | access_time 13:40
Izveštaj: Antisemitizam u svetu jačao i pre 7.oktobra, a potom usledio cunami mržnje
AP Photo/Ohad Zwigenberg

Posle napada palestinskih ekstremista 7.oktobra prošle godine na Izrael i početka rata u Gazi u svetu je zebeležen najgori talas antisemitskih incidenata od kraja Drugog svetskog rata, objavljeno je danas u godišnjem izveštaju Univerziteta Tel Aviv i Lige za borbu protiv klevete (ADL).

Međutim i tokom prvih devet meseci 2023, godine, i pre 7.oktobra, većina zemalja u kojima je brojna jevrejska populacija, zabeležen je porast takvih incidenata u poređenju sa prethodnim godinama, uključujući i SAD, Francusku, Veliku Britaniju, Australiju, Italiju, Brazil, Holandiju i Meksiko.

"To znači da je rat u Gazi samo pomogao da se proširi požar koji se već oteo kontroli. Bio je već van kontrole uprkos značajnim naporima koje su uložile vlade u proteklim godinama u obrazovne i pravne inicijative da zaustave taj trend", navedeno je u Godišnjem izveštaju o antisemitizmu širom sveta.

U izveštaju se navodi da opasnosti sa kojima se Jevreji sada suočavaju ipak ne bi trebalo precenjivati, jer ovo nije 1939, a ni 1942. godina.

Iako napade i maltretiranje većina Jevreja nije iskusila, ako se trenutni trendovi nastave i pogoršaju ogrančiće se mogućnost manifestovanja jevrejskog identiteta bezbedno i slobodno na Zapadu, konstatuje se u izveštaju.

U dokumentu se navodi da oni koji daju antisemitske izjave, ili koji počine antisemitske akte, kažu da je problem Izrael, a ne Jevreji, cilj su im jevrejski pojedinci, institucije i simboli.

U izveštaju se navodi da kritikovanje Izraela nije antisemitizam, ali da težnja da se eliminiše dom jevrejskog naroda "uključujući netačan argument da je to nelegalna kolonijalna sila - jeste antisemitska".

U SAD je zabeleženo 7.523 incidenta prošle godine, a 2022. godine, 3.697. Najviše ih je bilo u Njujorku gradu u kojem živi najviše Jevreja u svetu.

U Francuskoj je takođe povećan broj incidenata od 436 na 1.676, kao i u Velikoj Britaniji, Argentini, Nemačkoj, Brazilu, Južnoj Africi, Meksiku, Holandiji Austriji, Australiji.

U izveštaju na 150 strana se detaljno opisuje atmosfera i porast antisemitizma u raznim zemljama, a objavljena je i studija o profilu oih koji šire antisemitski sadržaj na platformi Iks.

Ispitano je pored ostalog širenje atisemitskog diskursa u arapaskom svetu, Turskoji i Iranu posle 7.oktobra, preneli su izraelski mediji.

Konstatuje se da posle tog dana incidente predvode i desničari u SAD, neonacisti, rasisti i drugi koji veličaju palestinski Hamas i koriste rat da šire antisemitsku propagandu, uz teorije zavere.

Zbog pretnji bombama u sinagogama, koje su postale svakodnevne, jevrejska egzistencija na Zapadu je bila primorana da se ogradi i time je osećaj bezbednosti i normalnosti podriven.

Nacionalni direktor ADL Džonatan Grinblat je opisao posledice masakra 7. oktobra u Izraelu kao cunami mržnje protiv jevrejskih zajednica širom sveta.

On je ocenio da je antisemitizam realna pretnja po život Jevreja u Americi i šrom sveta, a da nas istorija uči da ne možemo biti indiferentni kada se to događa.

Teme