Web Analytics
U Kairu bez napretka ka primirju u Pojasu Gaze, Izrael i Hamas nepopustljivi, na potezu Katar - BetaRS

U Kairu bez napretka ka primirju u Pojasu Gaze, Izrael i Hamas nepopustljivi, na potezu Katar

Svet | Izvor: Beta-AFP | 05.05.2024 | access_time 21:15
U Kairu bez napretka ka primirju u Pojasu Gaze, Izrael i Hamas nepopustljivi, na potezu Katar
Sastanak u Kairu o predloženom primirju povezanom sa oslobađanjem talaca u Pojasu Gaze završen je danas bez napretka, pošto Izrael i Hamas ostaju nepopustljivi posle sedam meseci ratovanja.

Razgovori se, međutim, moraju nastaviti u Kataru, zemlji posredniku, gde se očekuje šef Centralne obaveštajne agencije SAD (CIA) Vilijams Berns (William Burns), dok bi, prema egipatskim medijima, delegacija Hamasa trebalo da se vrati u Kairo u utorak.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu potvrdio je danas da Izrael "neće kapitulirati" pred Hamasom i da ne može "prihvatiti" zahteve islamističkog pokreta, koji poziva na definitivni prekid vatre na palestinskoj teritoriji pre bilo kakvog sporazuma, posebno o oslobađanju svojih talaca otetih 7. oktobra u Izraelu.

Netanjahu i dalje preti da će pokrenuti ofanzivu na prenaseljeni grad Rafu, na jugu Pojasa Gaze, "sa ili bez" dogovora o primirju.

Lider Hamasa Ismail Hanije koji je u Kataru, optužio je Netanjahua da "sabotira napore posrednika" u cilju postizanja primirja, dok su razgovori započeti u subotu, danas nastavljeni u Kairu između delegacije Hamasa i egipatskih predstavnika, u odsustvu Izraela.

Delegacija palestinskog pokreta koja je večeras otputovala iz Kaira na konsultacije u Dohi, po rečima zvaničnika Hamasa mora da se vrati u Egipat u utorak "da bi završila pregovore" - rekli su izvori bliski egipatskim posrednicima.

Po pisanju američkih medija, direktor CIA je posle etape u Kairu otišao u Katar.

Ponuda zemalja posrednika, Katara, Egipta i SAD, predstavljena Hamasu krajem aprila, predviđa primirje povezano sa oslobađanjem talaca koji se drže u Pojasu Gaze, u zamenu za zatvorene Palestince koje drži Izrael.

Zvaničnik Hamasa je danas rekao da taj pokret "ni pod kojim okolnostima neće prihvatiti sporazum koji eksplicitno ne predviđa prekid rata".

Izraelski premijer je danas rekao da je njegova vlada odlučila da zatvori kancelariju katarskog kanala Al-Džazira u Izraelu. Ubrzo posle toga je prekinut signal te televizije.

Al-Džazira koja podrobno izveštava o ratu u Gazi, osudila je tu odluku kao "zločinačku", a Hamas kao "očigledno kršenje slobode medija".

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Automoto

Hronika