Web Analytics
Nikezić (SSP): Poseta kineskog predsednika neće doneti nijednu investiciju, samo nova zaduženja - BetaRS

Nikezić (SSP): Poseta kineskog predsednika neće doneti nijednu investiciju, samo nova zaduženja

Politika | 06.05.2024 | access_time 11:50
Nikezić (SSP): Poseta kineskog predsednika neće doneti nijednu investiciju, samo nova zaduženja
Foto: Beta/Amir Hamzagić

Predstojeća poseta kineskog predsednika Si Đinpinga neće doneti Srbiji nijednu novu investiciju i nijedan novi posao za srpsku privredu, već samo nova zaduženja, nove poslove za kineske firme i dalju rasprodaju najvrednijih srpskih resursa, ocenio je danas poslanik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić.

On je uoči sutrašnje posete predsednika Kine naveo da kineske građevinske firme grade "skoro sve velike infrastrukturne projekte u Srbiji, od puteva, mostova, pruga i metroa, do elektrana, toplovoda i kanalizacije" za koje se po njegovim rečima, Srbija zadužuje 18 milijardi evra.

"Od Kine kupujemo skupu telekomunikacionu, računarsku, medicinsku opremu i naoružanje, dok kineske firme iz Srbije izvoze samo jeftine sirovine, poput rude bakra i posečenih stabala, zbog čega sa Kinom ostvarujemo ubedljivo najveći spoljnotrgovinski deficit, vredan 3,4 milijarde evra godišnje, koji će biti dodatno pogoršan Sporazumom o slobodnoj trgovini", naveo je Nikezić a prenela SSP.

Ocenio je da je u poslednjih 12 godina "vlast praktično poklonila najveće srpske industrijske komplekse i najveća nalazišta bakra i zlata" i da je samo u prethodne tri godine iz Srbije u Kinu izvezeno 1,4 miliona tona rude bakra, koja kako je dodao, sadrži i značajan procenat zlata i srebra.

"Kako ovo može biti dobro za Srbiju? Kina je jedna od najvećih svetskih sila od koje možemo mnogo da naučimo i sa kojom moramo da razvijamo najbolje moguće partnerske odnose, umesto podaničke politike Vučićevog režima, koja zemlju vodi ka neokolonijalnom položaju i dužničkom ropstvu", ocenio je poslanik SSP.

Teme