Web Analytics
Si Đinping, Makron i Fon der Lajen o odnosima Kina-EU, Ukrajini, Gazi - BetaRS

Si Đinping, Makron i Fon der Lajen o odnosima Kina-EU, Ukrajini, Gazi

Svet | Izvor: Beta | 06.05.2024 | access_time 17:50
Si Đinping, Makron i Fon der Lajen o odnosima Kina-EU, Ukrajini, Gazi
Kineski predsednik Si Đinping ukazao je danas u Parizu, na trojnom liderskom sastanku sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen da Kina dosledno gleda na odnose Kine i EU iz strateške i dugoročne perspektive i da je Evropa važan smer kineske diplomatije i važan partner modernizacije u kineskom stilu.

Si je izrazio nadu da će kinesko-francuski odnosi i kinesko-evropski odnosi zajedno napredovati, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

"Trenutno se svet nalazi u fazi promene. Kao dve važne snage u svetu, Kina i Evropa treba da insistiraju na odnosima partnerstva, dijalogu i na saradnji, treba da prodube stratešku komunikaciju, povećaju strateško međusobno poverenje, jačaju strateške saglasnosti, kao i da pokrenu stratešku saradnju, radi stabilnog i zdravog razvoja kinesko-evropskih odnosa, kako bi neprekidno davale novi doprinos svetskom miru i razvoju", kazao je predsednik Si.

Si je istakao da kinesko-evropski odnosi imaju snažan unutrašnji motor, nisu ciljani na treću stranu i ne zavise od treće strane. Si je izrazio nadu da će institucije EU uspostaviti ispravno razumevanje Kine i stvarati pozitivne politike prema Kini. Dve strane treba da međusobno poštuju suštinske interese i velike zabrinutosti, zaštite politički osnov kinesko-evropskih odnosa, kao i da zaštite osnovne principe međunarodnih odnosa, rekao je.

"Dve strane treba da nastave da održavaju sledeće liderske susrete Kine i Evrope, i dijalog na visokom nivou u oblastima strategije, ekonomije, trgovine i digitalizacije, uspostave stabilne odnose partnerstva u industrijskom lancu i lancu snabdevanja. Evropa treba da iskoristi bezviznu politiku Kine prema evropskim zemljama i pogodne aranžmane Kine za strance koji dolaze u Kinu, kao i da stimuliše nevladine i lokalne kontakte i saradnju u obrazovanju i naučnom istraživanju, radi poboljšanja osnova javnog mnjenja i atmosfere kinesko-evropskih odnosa", rekao je Si.

Si je ukazao da je kineska industrija nove energije stekla sposobnosti u otvorenoj konkurenciji.

"Kineska industrija nove energije predstavlja napredan proizvodni kapacitet, obogaćuje globalno snabdevanje, smanjuje pritisak globalne inflacije, i daje ogroman doprinos u rešavanju globalnih klimatskih promena i zelenoj transformaciji. U Kini ne postoji takozvani „prekomeran proizvodni kapacitet“ ni sa gledišta komparativne prednosti niti globalnog tržišta. Komplementarne prednosti su suština kinesko-evropske saradnje. Obe strane imaju široke zajedničke interese i ogroman prostor saradnje u oblastima zelenog razvoja i digitalne transformacije. Dve strane treba da kroz dijalog celishodno rešavaju trgovinske nesuglasice'', istakao je Si.

Francuski predsednik Makron je rekao da se ove godine obeležava 60. godišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Francuske i Kine, a da je saradnja dve zemlje postigla mnogo važnih rezultata. 

"Veliko je zadovoljstvo održati trilateralni sastanak lidera Francuske, Kine i EU tokom treće državne posete predsednika Sija Francuskoj. Ovo nije samo nastavak prethodnih trilateralnih susreta lidera, već i hitna potreba za rešavanjem raznih međunarodnih izazova. U vreme kada se svet suočava sa velikim izazovima i kada je međunarodna situacija na kritičnoj prekretnici, važnije je nego ikada da Francuska i EU pojačaju saradnju sa Kinom, što je bitno za budućnost Evrope", kazao je Makron.

"Francuska strana se nada jačanju dijaloga i saradnje sa Kinom i unapređenju međusobnog poverenja i prijateljstva između Francuske i Kine, kao i između EU i Kine. Evropska unija se ne slaže sa praksom 'razdvajanja' od Kine, pozdravlja kineska preduzeća da investiraju i sarađuju u Evropi, i nada se jačanju saradnje sa Kinom kako bi se zajednički zaštitila bezbednost i stabilnost lanaca evropskih vrednosti i lanaca snabdevanja. Francuska se nada da će blisko sarađivati sa Kinom na rešavanju globalnih izazova kao što su klimatske promene i morski biodiverzitet", dodao je.

Prilikom susreta Ursula fon der Lajen je izjavila da Kina igra važnu ulogu u globalnim poslovima, a održavanje dobrih odnosa sa Kinom je ključno za EU i određujuće kako bi bolje reagovala na globalne izazove kao što su klimatske promene i kriza u Ukrajini. 

"EU se nada da će raditi sa Kinom na međusobnom poštovanju, unapređivanju međusobnog poverenja, izbegavanju nesporazuma, zajedničkom poštovanju međunarodnog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu i promovisanju svetskog mira, bezbednosti i prosperiteta. EU visoko ocenjuje napore i uspehe Kine u zelenoj transformaciji i razvoju, prepoznaje legitimna prava Kine u očuvanju sopstvenog razvoja i nada se nastavku otvorenog dijaloga i jačanju saradnje sa Kinom", zaključila je Ursula fon der Lajen.

Povodom ukrajinske krize, predsednik Si je istakao da Kina, Francuska i EU žele da vide što skoriji prekid vatre i povratak mira u Evropu i podržavaju političko rešenje krize. 

"Tri strane treba da se zajednički suprotstave prelivanju i eskalaciji borbi, da stvore uslove za mirovne pregovore, da zaštite međunarodnu energetsku i prehrambenu bezbednost i da održe stabilne industrijske i lance snabdevanja. Kina nije stvorila ukrajinsku krizu, niti je deo nje. Sve vreme, Kina je energično radila na olakšavanju pregovora za mir. Međunarodna zajednica je široko priznala objektivnu i pravednu poziciju Kine i njenu konstruktivnu ulogu. Kina je spremna da ostane u komunikaciji sa relevantnim stranama", kazao je Si.

Što se tiče palestinsko-izraelskog sukoba, predsednik Si je naglasio da je hitan zadatak da se što pre ostvari sveobuhvatni prekid vatre.

"Ključni prioritet je obezbeđivanje humanitarne pomoći, a osnovni izlaz je implementacija rešenja o dve države. Kina podržava punopravno članstvo Palestine u UN. Kina i EU dele mnoge važne zajedničke stvari po pitanju Palestine. Kina je spremna da radi sa EU kako bi podržala širu, autoritativniju i delotvorniju međunarodnu mirovnu konferenciju koja će se održati što je pre moguće kako bi se odredio raspored i mapa puta za rešenje sa dve države i promovisalo sveobuhvatno, pravedno i trajno rešenje palestinskog pitanja što pre", naglasio je Si.

Troje lidera smatraju da je trilateralni sastanak povećao međusobno razumevanje, izgradio konsenzus za saradnju i identifikovao načine za rešavanje problema. Oni su izrazili spremnost da nastave da rade zajedno na promovisanju zdravog i stabilnog rasta odnosa Kine i EU, izveštava CGTN.Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika