Web Analytics
Ujedinjena opozicija: U Novom Sadu 2. juna referendum za ili protiv SNS vlasti - BetaRS

Ujedinjena opozicija: U Novom Sadu 2. juna referendum za ili protiv SNS vlasti

Vojvodina | 07.05.2024 | access_time 13:20
Ujedinjena opozicija: U Novom Sadu 2. juna referendum za ili protiv SNS vlasti
Foto: Beta/Dragan Gojic

U Novom Sadu, izbori 2. juna biće svojevrstan referendum za ili protiv aktuelne vasti koja Grad već 12 godina tretira kao političku svojinu, istaknuto je danas na konferenciji za novinare lokalne, ujedinjene opozicije koju čini 12 stranaka i pokreta.

Predsednik novosadskog odbora Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Miloš Tubić je kazao da će se na tom referndumu, na jednoj strani nalaziti grupacija sakrivena iza lika i dela predsednika Srbije Aleksandra Vučića koga je nazvao "ustavokršitelj" a sa druge Novosađani koji su se udružili "radi svojih interesa i slobode".

Tubić, prvi na izbornoj listi je ispred Gradske kuće novinarima rekao da su ideološke razlike "sklonjene sa strane", a da se opozicija udružila oko programa za Novi Sad koji će biti predstavljen u narednim nedeljama.

"I jedne žarke i velike želje, da Novi Sad opet bude slobodan grad, grad slobodnih, nasmejanih ljudi, bez straha i nasilja", dodao je Tubić.

Narodni poslanik Narodnog pokreta Srbija (NPS) Borislav Novaković je kazao da iza ujedinjene opozicije stoji najveća lokalna koalicija u državi, koju, kako je naveo, spaja želja da Novi Sad dobije gradsku upravu koja neće kao sadašnja biti obeležena "bahatošću, nestručnošću i korupcijom".

Dodao je i da koalicija nije sastavljena da bi učestvovala, nego da bi pobedla na izborima, te da očekuje da će nakon izbora Novi Sad "predvoditi slobodne gradove Srbije" dok se, kako je naveo, budu oslobađali Vučićevog režima.

"Nigde kao u Novom Sadu ne postoji tako ogoljena veza između lokalnih kriminalaca i gradske uprave", rekao je Novaković.

Podsetio je da se upravo u Gradskoj kući bivši gradnonačelnik, danas premijer, Miloš Vučević sreo sa Slobodanom Milutinovićem Snajperom, koji je, po navodima medijia uhapšen nedavno u Španiji.

Optužio je vlast da "nijednog trenutka nije krila vezu" ni sa Snajperom ni sa drugim kriminalcima kojima je, kako je kazao, " jedini posao da kupuju glasove".

Kako je naveo, od 2012. do danas Srpska napredna stranka u Novom Sadu "nikada nije pobedila na pošten način".

Dodao je da ova koalicija neće imati kandidata za gradonačelnika već tim za Novi Sad, te da je Tubić prvi na listi, a njeni nosioci su Vladimir Vrsajkov iz Stranke slobode i pravde i on.

Ostavio je mogućnost saradnje sa svim drugim opozicionim listama, odnosno, kako je kazao, " otvorena vrata za najširu moguću saradnju s ciljem da se nakon 12 godina okonča vlast SNS-a u Novom Sadu"

Koaliciju 12 opozicionih stranaka i pokreta čine SSP, NPS, Demokratska stranka, Stranka centar "Srce", Građanski pokret Bravo, Zeleno-levi front, Pokret slobodnih građana, Pokret obnove Kraljevine Srbije, Novi DSS, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Ekološki ustanak i Pokret za Preokret.

Lokalni portal 021.rs saznaje da je novosadska opozicija potpisala koalicioni sporazum i da će od sada nastupati pod imenom "Udruženi za Slobodan Novi Sad", te da će o kandidatu za gradonačelnika ili gradonačelnici odlučivati tek nakon 2. juna, odnosno po okončanju izbora, ukoliko pobede.

Kompletan spisak kandidata za odbornike biće poznat po predavanju izborne liste, što bi trebalo da se dogodi u naredna dva dana.

Taj portal piše i da je primetno da nijedna politička stranka ili pokret nema prednost, te da će novosadskih 12 stranaka i pokreta u Skupštini grada morati da deluje skladno ukoliko budu osvojili većinu od 40 mandata.

Najviše mesta (15) na listi je pripalo Koaliciji NADA koju čine Novi DSS i Pokret obnove Kraljevine Srbije, kao i stranci Srbija Centar (SRCE), ali samo zato što se na njihovoj kvoti nalazi i Građanski pokret Bravo. Te grupe će podeliti mandate u odnosu 8:7.

Potom sledi SSP kojoj je pripalo 13 mesta na izbornoj listi i tu se nalazi i jedno mesto za predstavnika Pokreta za Preokret, a isto toliko mandata pripada i NSP i na njihovoj kvoti je i jedno mesto za predstavnika Ekološkog ustanka.

Demokratska stranka će imati sedam kandidata, Liga socijaldemokrata Vojvodine šest, Zeleno-levi front i Pokret slobodnih građana četiri, a Novo lice Srbije jednog.

Podela je napravljena tako da u slučaju da opozicija ponovi izborni rezultat iz decembra prošle godine, što bi značilo da imaju više od 30 odbornika, svako od članova koalicije dobija barem jedan mandat, dok će SSP, NPS, POKS i DSS imati po četiri ili pet odbornika.

Teme

Novo

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Društvo

Borilacki sportovi

IT

Zelena Srbija