Web Analytics
Ambasade: Konkretni koraci u vezi sa ZSO pa prijem Kosova u SE - BetaRS

Ambasade: Konkretni koraci u vezi sa ZSO pa prijem Kosova u SE

Kosovo | 07.05.2024 | access_time 15:35
Ambasade: Konkretni koraci u vezi sa ZSO pa prijem Kosova u SE

Ambasada Francuske na Kosovu saopštila je da bi slanjem nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) u Ustavni sud Kosovo dobilo podršku za prijem u Savet Evrope.


U odgovoru na pitanja kohe.net iz ambasade su rekli da je ovaj nacrt statuta najbolja osnova koja se nudi za osnivanje ZSO.

"Slanje nacrta statuta Asocijacije (ZSO) na ocenu Ustavnom sudu pominje se kao jedan od jasnih koraka koje Kosovo mora da preduzme kako bi obezbedilo podršku u Savetu Evrope, ali je premijer (Kosova Aljbin) Kurti izjavio da Kosovo nije prihvatilo taj plan kao odvojen od ukupnog plana (Briselskog i Ohridskog). Slanje nacrta statuta na ocenu Ustavnom sudu bio bi dobrodošao korak da se obezbedi podrška članstvu Kosova u Savetu Evrope", navodi se u odgovoru ambasade.

Premijer Kosova Aljbin Kurti se juče sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte i ponovo izrazio protivljenje nametanju novih uslova za Kosovo pre konačnog glasanja o članstvu u Savetu Evrope.

Kurti je nakon sastanka sa predstavnicima Kvinte i EU na Kosovu rekao da je Kosovo ispunilo sve utvrđene uslove i da je svaki drugi zahtev u suprotnosti sa glasanjem u Parlamentarnoj skupštini SE koja je preporučila prijem Kosova u tu organizaciju.

Zatražio je da se pitanje dijaloga ne meša sa procesom članstva Kosova u Savetu Evrope.

Nemačka i Francuska su pre nekoliko dana zatražile da se nacrt statuta koji je predložila EU uputi na razmatranje Ustavnom sudu, kako bi uspešno glasalo za članstvo Kosova u Savetu Evrope.

U susretu sa diplomatskim predstavnicima, premijer je istakao da ne treba dati prioritet tački koja se odnosi na Zajednicu opština sa srpskom većinom. On je dodao da ne prihvata nacrt EU statuta Asocijacije kao odvojen od paketa Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa.

Francuska je dalje navela da statut koji je predložila EU za Asocijaciju (ZSO) "ima punu podršku zemalja koje podržavaju dijalog koji olakšava EU".

 

Nemačka ambasada: Očekujemo konkretne korake u vezi sa ZSO za prijem Kosova u SE

Ambasada Nemačke u Prištini poručila je da je vreme da Vlada Kosova ubedi države članice Saveta Evrope (SE) da zaslužuje prijem u tu međunarodnu organizaciju, preduzimajući konkretne korake ka stvaranju Zajednice srpskih opština (ZSO). 

Iz nemačke ambasade su rekli da Kvinta i drugi kontinuirano naglašavaju da očekuju da Kosovo preduzme opipljive korake za formiranje ZSO, kako bi ostvarilo potrebnu dvotrećinsku većinu u Komitetu ministara SE, preneli su prištinski mediji. 

"Takav korak, po našem mišljenju, predstavljalo bi podnošenje predloga statuta ZSO Ustavnom sudu. Kako je ambasador rekao u svom tvitu posle glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope: Kosovo mora da uradi veliki posao. To se još nije dogodilo. Sada je na premijeru Aljbinu Kurtiju i njegovoj vladi da ubede potrebne države članice drugim sredstvima, odnosno preduzimanjem drugih konkretnih koraka ka stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom, koju se Kosovo obavezalo da će uspostaviti i koja je međunarodna obaveza", saopštila je nemačka ambasada.

Teme