Web Analytics
Makron i Si u Pirinejima za opušteniji završni deo posete kineskog predsednika Francuskoj - BetaRS

Makron i Si u Pirinejima za opušteniji završni deo posete kineskog predsednika Francuskoj

Svet | 07.05.2024 | access_time 18:30
Makron i Si u Pirinejima za opušteniji završni deo posete kineskog predsednika Francuskoj
 Francuski predsednik Emanuel Makron i njegov kineski kolega Si Đinping danas su drugog dana državne posete kineskog predsednika otišli do Pirineja, za malo "ličniji" deo posete, tokom koje će moći direktnije da razgovaraju o ratu u Ukrajini ili trgovinskim nesuglasicama. 

Kineski predsednik danas završava posetu Francuskoj i večeras dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji, u okviru svoje mini evropske turneje tokom koje će posetiti još samo Mađarsku. 

Makron i Si su sa svojim suprugama stigli sredinom dana do prelaza Turmale, poznatog uspona Tur de Fransa, gde je na visini od 2.115 metara vreme i dalje zimsko.

Pod snežnim pahuljama uz zvuke flaute i harmonike, igrači su odigrali ples u tradicionalnim nošnjama ispred dvojice nasmejanih predsednika zaklonjenih ispod velikih crnih kišobrana.

Makron je zatražio snimak za uspomenu pre nego što je ušao u restoran Erika Abadija, svog prijatelja uzgajivača i tu uručio svom kineskom kolegi poklone, vunene prekrivače sa Pirineja, flašu Armanjaka, beretke, žutu majicu Tur de Fransa.

"Znam da voliš sport. Bili bi oduševljeni da imamo kineske vozače na Turu", rekao je francuski predsednik koji je ugostio svog kineskog kolegu u Francuskoj prvi put od 2019. godine.

Si Đinping je zauzvrat obećao da će praviti reklamu za lokalnu pršutu i dao uveravanja da "jako voli sireve".

Ovaj odlazak u Pirineje je vrsta pandana ceremoniji čaja koju su dvojica vođa imala prošle godine u Kantonu, tokom Makronove posete Kini, u zvaničnoj rezidenciji gde je otac kineskog predsednika živeo kada je bio guverner provincije Guangdong.

Taj deo planine direktno je vezan za ličnu priču Emanuela Makrona, gde je on proveo mnoge odmore sa svojom bakom i dekom kojima je bio vrlo privržen.

Slika prelaza Turmale sa svojom snežnom izmaglicom daje upečatljiv kontrast sa Jelisejskom palatom gde juče između zvaničnog dočeka sa velikom pompom i bogatog banketa Emanuel Makron i Si Đinping nisu pokušavali da prikriju nesuglasice oko trgovinskih pitanja između Evrope i Kine.

Francuski predsednik je pozvao na "okvir lojalne konkurencije" i pohvaliio se na kraju razgovora da je sačuvao francuski konjak od "privremenih" kineskih carina.

Pozvana da pokaže jedinstven evropski front predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je upozorila kineskog šefa države da će EU doneti "čvrste odluke" da "štiti svoju privredu" ukazujući na ogroman priliv kineskih električnih vozila koja su jako subvencionisana.

Na to je Si Đinping suvo odgovori da problem preteranog kapaciteta Kine ne postoji.

Po pitanju Ukrajine Si je bio prijemčiviji i ponovio spremnost da radi na političkom rešenju.

On je takođe podržao "olimpijsko primirje" povodom Olimpijskih igara u Parizu ovog leta za koje se zalaže i Makron. Prema jednom francuskom diplomatskom izvoru to primirje bi moglo da posluži kada je reč o Ukrajini za pokretanje više političkog procesa posle dve godine sukoba.

Ali Pariz koji godinu dana insistira na tome da Peking izvrši pritisak na Rusiju da doprinese okončanju rata, svestan je ograničenih šansi za brzi pomak. Tim više što kineski predsednik ostaje glavni saveznik svog ruskog kolege Vladimira Putina, koga uskoro treba da ugosti.

Poset Pirinejima bi po mišljenju francuske delegacije mogla da doprinese "prijateljskijoj razmeni" oko tih škakljivih pitanja. Ideja je da se razbije veliki protokol oko svajog, pa i najmanjeg pokreta kineskog predsednika.

"Diplomatija Emanuela Makrona je uvek računala, možda i preterano na moć zavođenja", rekao je Bertran Badi, stručnjak za međunarodne odnose na univerzitetu  Sijans Po.

Dodao je da Si Đinping ipak nije "baš mnogo sentimentalan" i da do sada niko nije našao ključ za evropsko-kineske odnose.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika