Web Analytics
Selaković: Poseta Sija Srbiji događaj decenije, Vulin: Naše prijateljstvo s Kinom čelično - BetaRS

Selaković: Poseta Sija Srbiji događaj decenije, Vulin: Naše prijateljstvo s Kinom čelično

Politika | Izvor: Beta | 07.05.2024 | access_time 20:00
Selaković: Poseta Sija Srbiji događaj decenije, Vulin: Naše prijateljstvo s Kinom čelično

Novi ministar kulture Srbije Nikola Selaković je danas izjavio na promociji razmene Srbije i Kine u kulturi da, zahvaljujući susretu zvaničnika Srbije i Kine na najvišem nivou, "danas imamo sjajnu priliku da dodatno ojačamo domen kulturne saradnje".

On je to rekao na skupu s temom "Što planine i reke razdvajaju, prijateljstva spajaju" kojeg je, u okviru zvanične posete predsednika Kine Sija Đinpinga Srbiji koja počinje danas, priredila Kineska medijska grupa (CMG) u saradnji s Radio-televizijom Srbije. 

Vlada Srbije je prenela da je Selaković najavio potpisivanje Pisma o namerama Ministarstva kulture Republike Srbije i Kineske medijske grupe.

Selaković je rekao da mu je "zadovoljstvo da se obrati povodom ovog značajnog događaja u sklopu izuzetno važne posete, rekao bih najmanje: posete godine ili posete decenije, posete predsednika Narodne Republike Kine, druga Si Đinpinga Republici Srbiji, koja će dati još jedan izvanredan podsticaj našoj sveobuhvatnoj strateškoj saradnji i našem čeličnom prijateljstvu, u skladu sa vizijom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga".



Selaković je pozdravio premijeru koprodukcione serije "Drevne kineske mudrosti" koju je pomenuo i kineski predsednik, pokretanje zajedničkog snimanja dokumentarnih filmova i druge aktivnosti i ukazao da to najbolje svedoči o raznolikosti i ogromnom potencijalu saradnje.

"Današnju inicijativu ostvarujemo u skladu sa programom 'Pojas i put' i novi 'Put svile' i još jednom potvrđenim prioritetima razvoja međunarodne kulturne saradnje Republike Srbije i u novom mandatu i sastavu Vlade. Kroz ovu razmenu od izuzetnog značaja daćemo još jedan podsticaj razvoja odnosa u ovom posebno važnom trenutku. Posebno sam ponosan što današnja manifestacija potvrđuje naše obostrano prepoznavanje duboke i suštinske povezanosti medija i kulture u savremenom svetu" - rekao je Selaković.

Ministar je ocenio da je 20. vek bio u znaku gesla "medij je poruka" - da mediji postaju ključni i nezaobilazni deo globalizovanog života, mašina koja stvara poruku koju prenosi, i ukazao da se "u našem veku borimo da medije, čija moć nastavlja da raste, oplemenimo i učinimo glasnikom vrednosti kao što su solidarnost i humanost".

"Negujući medije kao javno dobro, mi znamo da je u njihovom jezgru kultura, kao moć kreativnosti i inspiracije, uslov da oni deluju na dobrobit čovečanstva. Posmatrajući širu sliku, moramo da održimo fokus na najvažnijim vrednostima" rekao je Selaković.

Na skupu je govorio i novi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, prenela je Vlada u odvojenom saopštenju: "Prijateljstvo naših vođa, predsednika Vučića i predsednika Si Đinpinga nas obavezuje da učinimo sve, baš kao i oni, da naši narodi budu bliže nego što nas geografija ili istorija čine bliskim... nas spaja ono najvažnije: naša odluka da budemo slobodni".

"Naše prijateljstvo jeste čelično, ali zato što se pravilo u vatri. Bili smo jedni uz druge kada je bilo najteže. Srbi poštuju Kinu i kineski narod ne zato što ste veliki, već zato što ste izabrali da prvo budete pravedni, a onda veliki. Mi Vas ne poštujemo zbog vašeg broja ili vašeg bogatstva, već Vas poštujemo zbog Vaše hrabrosti i zbog toga što moj malobrojni, ali veliki narod smatrate ravnopravnim i velikim" - rekao je Vulin.

Istakao je da "nikada nećemo zaboraviti žrtvu kineskih državljana koji su umirali zajedno sa nama tokom strašne NATO agresije, poslednjeg nekažnjenog zločina u 20. veku, a njihova žrtva je time veća što nisu morali da budu sa nama, a izabrali su da dele naše najteže trenutke".

"Naše prijateljstvo je čelično zato što smo ga stvarali u vatri. U trenutku kada je Evropska unija zabranila izvoz lekova i medicinskih sredstava, Kina nam je poslala prvu veliku pomoć, veću nego što bismo smeli da tražimo, veću nego što bi bilo ko očekivao. Zato je naše prijateljstvo čelično jer smo ga iskovali u vatri".

Vulin je rekao da Srbi i Kinezi imaju jednu dragocenu i veliku osobinu - pamte i dobro i zlo. "I jedno i drugo hoćemo da vratimo bar duplo. Zato hvala Vam što ste danas tu. Vaša poseta je za nas veliko ohrabrenje. U svetu u kome se toliko laže o Srbima, vaša kompanija (CMG) daje retku priliku našem malobrojnom ali velikom narodu da kaže svoju istinu".

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

 

Teme