Web Analytics
Mond: Kineski predsednik u 'osvojenim teritorijama', Srbiji i Mađarskoj - BetaRS

Mond: Kineski predsednik u 'osvojenim teritorijama', Srbiji i Mađarskoj

Politika | 08.05.2024 | access_time 09:55
Mond: Kineski predsednik u 'osvojenim teritorijama', Srbiji i Mađarskoj
Foto: Beta/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Kineski predsednik Si Đinping nastavlja evropsku turneju posetom prijateljskim zemljama Srbiji i Mađarskoj, gde će biti reči o novim investicijama, ali ne treba očekivati da će biti pomenuta pitanja kao što su kritike na račun ljudskih prava i kineske trgovinske politike, ili podrška Pekinga Moskvi, ocenio je danas pariski list Mond (Le Monde).

"Posle Francuske, Si Đinping nastavlja svoju evropsku turneju putovanjem 'na osvojenu teritoriju', a to su Srbija i Mađarska. Kineski predsednik je izabrao da svojim prisustvom počasti dve zemlje sa ograničenom demografskom i ekonomskom težinom, ali čija dva lidera, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban, koriste veoma kritičku retoriku prema Zapadu, a to se dopada Kinezima", piše list.

Tokom četiri dana posete Beogradu i Budimpešti "ne treba očekivati kritike na račun ljudskih prava u Kini, kineske trgovinske politike ili podrške Pekinga Moskvi. Naprotiv, Vučić namerava da proslavi ono što opisuje kao 'čelično prijateljstvo' između Srbije i Kine", ocenio je francuski dnevnik.

Što se tiče Mađarske, Orban želi da odbrani "svoju otvorenu politiku", jer smatra da je "zapadna Evropa bolesna", dodao je Mond.

"I Srbi i Mađari se nadaju da će tokom ove posete dobiti konkretne najave o investicijama. Vučić je objasnio da će od kineskog predsednika tražiti pomoć 'da se obnovi proizvodnja vozova' u njegovoj zemlji, ali i ulaganja u oblasti 'letećih vozila' i 'veštačke inteligencije'", napisao je francuski list.

Mađarski mediji spekulišu o izgradnji nove kineske fabrike električnih vozila. Sa svojom odlučnom prokineskom politikom, Mađarska je za nekoliko godina uspela da postane vodeća destinacija u Evropskoj uniji (EU) za kineske proizvođače električnih vozila.

"U poređenju sa drugim zemljama u regionu, kao što su Češka ili Poljska, kineske kompanije cene Mađarsku zbog kontinuiranih dobrih odnosa sa Kinom već 20 godina", ocenili su mađarski stručnjaci, preneo je Mond.

Teme