Web Analytics
Si pohvalio vladu mađarskog premijera Viktora Orbana jer vodi 'nezavisnu spoljnu politiku' - BetaRS

Si pohvalio vladu mađarskog premijera Viktora Orbana jer vodi 'nezavisnu spoljnu politiku'

Politika | 08.05.2024 | access_time 12:20
Si pohvalio vladu mađarskog premijera Viktora Orbana jer vodi 'nezavisnu spoljnu politiku'
Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljevic
Kineski predsednik Si Đinping pohvalio je danas vladu mađarskog premijera Viktora Orbana navodeći da vodi "nezavisnu spoljnu politiku" i "prkosi politici velikih sila".

Si, koji večeras iz Srbije treba da doputuje u Mađarsku na kraju svoje petodnevne evropske turneje, pozvao je Budimpeštu da "predvodi" odnose između zemalja Centralne i Istočne Evrope sa Kinom u pismu koje je objavila mađarska medijska grupa Magiar Nemzet, prenosi Fajnenšl tajms (Financial times).

"Zajedno smo prošli kroz teškoće i zajedno prkosili politici moći usred nestabilnih međunarodnih odnosa. Pronašli smo odgovarajući put da suverene države samostalno sprovode prijateljske razmene sa drugim zemljama", rekao je kineki predsednik u engleskoj verziji pisma.

FT piše da komentari Sija upućuju na to da Orban, evropski premijer sa najdužim stažom, dugo prkosi pritiscima Brisela, SAD i NATO-a, održava prijateljske odnose sa Moskvom i produbljuje poslovne veze sa Kinom.

Si je na početku svoje posete Evropi, u ponedeljak rekao francuskom predsedniku Emanuelu Makronu da svet treba da izbegne "novi hladni rat", što je, navodi londonski list, deo kineske kampanje da ubedi evropske vlade da se distanciraju od spoljne politike SAD za koju tvrdi da ima za cilj obuzdavanje uspona Pekinga.

Kina smatra Mađarsku jednim od svojih najbližih partnera u Evropi i izdala je obećanja o investicijama. Jedan potencijalni projekat o kome se raspravlja je fabrika električnih vozila za kineski Great Vall Motor, rekli su kineski zvaničnici, nakon ulaganja proizvođača električnih vozila BID i proizvođača baterija CATL.

"Naše dve zemlje treba da vode regionalnu saradnju", ukazao je Si u pismu, dodajući da bi Mađarska mogla da pomogne Kini da produbi svoje veze sa zemljama centralne i istočne Evrope kako bi obezbedila stabilne odnose između Pekinga i bloka.

Iako će Sijevi komentari verovatno zadovoljiti vladu u Budimpešti, malo je verovatno da će umiriti zabrinutost Evrope u vezi sa prioritetima Pekinga, navode analitičari.

Tokom sastanka sa Makronom, Si se nije osvrnuo na evropske žalbe da bi prekomerna ponuda i slaba tražnja u Kini mogli da ugroze industriju EU kroz damping jeftinih proizvoda na tržištima bloka.

EU je takođe zabrinuta zbog bliskih odnosa Sija sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i rastućom trgovinom Kine sa Rusijom.

Sijeve posete Mađarskoj i Srbiji — koje se smatraju među evropskim zemljama koje su najprijateljskije naklonjene Rusiji — neće ublažiti te zabrinutosti, kažu analitičari.

Teme