Web Analytics
Si predviđa snažnije kinesko-srpske čelične veze - BetaRS

Si predviđa snažnije kinesko-srpske čelične veze

Ekonomija | 08.05.2024 | access_time 13:50
Si predviđa snažnije kinesko-srpske čelične veze
Foto: Xinhua/Liu Bin

Kina će raditi sa Srbijom kako bi zajedno napredovali u otvaranju nove perspektive u saradnji dve zemlje "sa jačim zamahom, većim obimom i većim kvalitetom", rekao je Si.

Kineski predsednik Si Đinping otpočeo je u utorak 7. maja uveče drugu državnu posetu Srbiji sa ciljem da učvrsti čelično prijateljstvo Kine i Srbije usred globalne dinamike koja se razvija.

Po dolasku, Si je rekao da će Kina raditi sa Srbijom kako bi zajedno napredovali i otvorili novi vidik u saradnji Kine i Srbije "sa jačim zamahom, većim obimom i većim kvalitetom".

Srbija je za Sija prostrla crveni tepih, a među onima koji su Sija dočekali na beogradskom aerodromu Nikola Tesla bio je i njegov srpski kolega Aleksandar Vučić. Dvojica šefova država održaće sastanke u sredu, piše Sinhua.

Dva borbena aviona su poslata da doprate Sijev avion po ulasku u vazdušni prostor Srbije. Beogradske ulice su ovih dana bogato ukrašene kineskim obeležjima, među kojima se vijore kineske nacionalne zastave i transparenti.

U autorskom članku objavljenom u utorak u beogradskoj Politici, Si je napisao da gvozdeno prijateljstvo dve zemlje stalno raste. "Kakve god da se promene u međunarodnom pejzažu, Kina i Srbija ostaju istinski prijatelji i dobri partneri", naveo je.

"Zajedno ćemo izgraditi kinesko-srpsku zajednicu sa zajedničkom budućnošću u novoj eri", napisao je Si.

Dolazak kineskog predsednika poklapa se sa 25. godišnjicom NATO bombardovanja kineske ambasade u bivšoj Saveznoj Republici Jugoslaviji.

Si predviđa snažnije kinesko-srpske čelične veze
Foto: Xinhua/Ren Pengfei


Snage NATO predvođene SAD 1999. su izvršile divljačke vazdušne napade na Jugoslaviju tokom 78 dana, izazvavši više od 8.000 civilnih žrtava ili povređenih i skoro milion raseljenih. U noći 7. maja, pre tačno 25 godina, NATO je bombardovao kinesku ambasadu, ubivši tri kineska novinara, uključujući jednog iz Sinhue, piše kineska agencija.

"Kineski narod neguje mir, ali nikada nećemo dozvoliti da se takva tragična istorija ponovi", napisao je Si u članku. "Kinesko-srpsko prijateljstvo, iskovano krvlju naših sunarodnika, ostaće u zajedničkom sećanju kineskog i srpskog naroda i inspirisaće nas da napredujemo velikim koracima", dodao je.

Aleksandar Mitić, naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu, rekao je za Sinhuu da će prijateljstvo, kaljeno krvlju i vatrom, "predstavljati kamen temeljac za saradnju u budućnosti".

Tokom poslednje državne posete Srbiji 2016. godine, mesto bivše ambasade Kine bilo je prva Sijeva stanica kako bi odao počas kineskim žrtvama poginulim u NATO bombardovanju 1999. godine.

Ruševine ambasade su sada preuređene u Kineski kulturni centar za lokalno stanovništvo u Srbiji kako bi učili kineski jezik i tradicionalnu kulturu. Trg ispred centra takođe je preimenovan u "Trg srpsko-kineskog prijateljstva".

Si predviđa snažnije kinesko-srpske čelične veze
Foto: Xinhua/Li Jing


Gordana, Beograđanka koja radi u blizini, a nije otkrila svoje puno ime, nazvala je bombardovanje "bolnim sećanjem". "Saradnja Kine i Srbije obećava da će mojoj deci obezbediti bolji život nego što sam ja imala", rekla je ona za Sinhuu.

Proteklih godina došlo je do nagklog rasta saradnje Kine i Srbije. Dvosmerna trgovina u 2023. porasla je na 4,35 milijardi američkih dolara, pokazuje kineska carinska statistika. Kina je 2022. godine postala najveći izvor direktnih investicija za Srbiju. U oktobru 2023. godine, u prisustvu Sija i Vučića, Kina i Srbija potpisale su sporazum o slobodnoj trgovini. Nakon što sporazum stupi na snagu, više od 60 odsto oporezivih artikala će odmah biti oslobođeno carina, a konačni udeo obima uvoza obe strane sa nultim tarifama dostići će oko 95 odsto.

U okviru Inicijative Pojas i put koju je predložila Kina su i vodeći projekti kao što su Železara Smederevo i brza pruga između Beograda i Budimpešte. Sastavni deo pruge Beograd-Budimpešta je i brzi voz koji povezuje Beograd i drugi po veličini grad u Srbiji Novi Sad, koji je u poslednje dve godine prevezao oko 6,83 miliona putnika.

Si predviđa snažnije kinesko-srpske čelične veze
Foto: Liu Yuxin/Xinhua


"Uglavnom smo sarađivali u oblasti saobraćaja i energetike", rekla je Katarina Zakić, direktorka Regionalnog centra Pojas i put Instituta za međunarodnu politiku i privredu. U budućnosti će saradnja biti važna u oblastima zelene energije i e-trgovine, rekla je ona za Sinhuu.

Kineske kompanije i njihove srpske kolege već rade na brojnim programima zelene energije, kao što je fotonaponski projekat Saraorci. Po završetku, projekat će obezbediti više od 16 miliona kilovat-sati zelene električne energije svake godine i smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 16.000 tona.

Srbija, nesumnjivo, predstavlja pouzdanog partnera Kine u Evropi, rekao je Aleksandar Vojvodić, glavni inženjer projekta Čista Srbija korporacije Čajna roud end bridž.

Biće obećavajuća perspektiva za dalje unapređenje i proširenje postojeće saradnje, rekao je Vojvodić.

Teme