Web Analytics
Poslanici opozicije potpisali predlog da se utvrdi da li je Vučić prekršio Ustav - BetaRS

Poslanici opozicije potpisali predlog da se utvrdi da li je Vučić prekršio Ustav

Politika | 09.05.2024 | access_time 14:20
Poslanici opozicije potpisali predlog da se utvrdi da li je Vučić prekršio Ustav
Foto: Medija centar Beograd

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije su danas potpisali predlog neophodan da bi Ustavni sud odlučio da li je predsednik Republike Aleksandar Vučić prekršio Ustav jer je učešćem u izbornim kampanjama i stavljanjem svog imena na izborne liste "obesmišljena" podela vlasti na tri grane.

Predlog su na konferenciji za novinare predstavili i potpisali poslanici Pokreta slobodnih građana, Stranke slobode i pravde, Zeleno-levog fronta, Narodnog pokreta Srbije, stranke Srbija centar (SrCE), Demokratske stranke.

Predlog je sačinio tim pravnika u okviru inicijative kampanje FERKA za poštene izbore.

Ustavom je predviđeno da tu inicijativu treba da podrži jedna trećina od ukupnog broja poslanika, ali je to samo prvi korak da bi se tražilo razrešenje Vučića i Ustavni sud odlučio o tome.

Pravnik Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava je ocenio da je Ustav "obismišljen" jer Vučić kao predstavnik izvršne vlasti vodi kampanju i liste nose njegovo ime na izborima za parlament koji je zakonodavna vlast.

Rekao je i da je narušena podela vlasti i "po vertikali" jer se Vučićevo ime, kao predsednika, nalazi i na listama za pokrajinske i lokalne izbore.

Profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić je ocenila da Srbija nikad neće biti zemlja vladavine prava ako se ne radi na tome i procenila da se samo teoretski može očekivati uspeh ove inicijative.

Ona je citirala članove Ustava za koje smatra da su prekršeni i pozvala poslanike vlasti - ističući da to radi bez ironije, da i oni stave potpis na predlog kad već smatraju da Vučić nije uradio to što mu se zamera, "pa neka se Ustavni sud izjasni".

Teme