Web Analytics
Kompanija Elixir Zorka demantovala da je odgovorna za zagađenje vazduha u Šapcu - BetaRS

Kompanija Elixir Zorka demantovala da je odgovorna za zagađenje vazduha u Šapcu

Životna sredina | Izvor: Beta | 09.05.2024 | access_time 17:50
Menadžment šabačke kompanije za proizvodnju mineralnog đubriva "Elixir Zorka" je danas demantovao da je prekoračena vrednost hlorovodonika (HCl) u vazduhu u tom gradu i saopštio da podržava formiranje radne grupe za rešavanje tog pitanja.

"Demantujemo neistinite navode da je 'Elixir Zorka' odgovorna za navodno prekoračenje vrednosti HCl u vazduhu u Šapcu u periodu od 19. do 25. marta 2024. godine što je objavilo udruženje građana 'Mame Šapca' i snažno podržavamo inicijativu za osnivanje radne grupe koja će transparentno utvrditi da li postoje prekoračenja i šta je njihov uzrok" - piše u saopštenju te kompanije.

Organizacija "Mame Šapca" je danas saopštila da u vazduhu u tom gradu ima 14 puta više sone kiseline (2HCl) od maksimalno dozvoljene koncentracije i da je "jedna laboratorija iz Beograda od 19. do 25. marta na nekoliko mesta u centru Šapca merila količinu sone kiseline u vazduhu i da su rezultati pokazali da su građani izloženi riziku po zdravlje".

"Elixir Zorka" je navela da je u skladu sa Integrisanom dozvolom postrojenja, u obavezi da od 1. juna 2024. godine vrši kontinualno merenje svih emisija, uključujućii emisiju HCl. "U skladu sa definisanim rokovima i izvršenim pripremama za ispunjenje ove obaveze, kontinualno merenje HCl na emiteru se već sprovodi", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da prema podacima sa tih merenja, jasno da "Elixir Zorka" ne može biti uzročnik nikakvog navodnog prekoračenja prisustva HLC u ambijentalnom vazduhu", s obzirom da na emiteru "Elixir Zorke" u periodu od 19.do 25. marta nije bilo niti jednog prekoračenja polusatnih vrednosti.

"U posmatranom periodu, prosečna izmerena polusatna vrednost na emiteru 'Elixir Zorke' je bila 10 puta manja od dozvoljene granične vrednosti, odnosno iznosila je 1,88 mg/Nm3 u odnosu na dozvoljenu graničnu vrednost emisije koja iznosi 20 mg/Nm32", navela je ta kompanija.

"Elixir Zorka" obavlja, kako je navedeno, kontinualno merenje pouzdanim i visoko preciznim gasnim analizatorima nemačke kompanije "Gasmet Technologies" u skladu sa standardom SRPS EN 14181 koji je propisan domaćom zakonskom regulativom.

U cilju istinitog i potpunog utvđivanja činjeničnog stanja i informisanja građana, "Elixir Zorka" kaže da snažno podržava inicijativu za formiranje radne grupe za koju se zalaže udruženje građana "Mame Šapca".

"Otvoreni smo za saradnju i spremni da transparentno stavimo na uvid javnosti naše industrijske procese, metodologiju i rezultate merenjasa naših emitera. Pozivamo laboratoriju koja je izvršila merenje, kao i udruženja građana 'Mame Šapca' da učine isto i transparentno objave izveštaj i metodologiju sprovedenog merenja i objasne na koji način su tako izmerena prekoračenja doveli u vezu sa radom 'Elixir Zorke' " - poručila je ta kompanija.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina