Web Analytics
Danas sednica Skupštine Srbije o dopunama Zakona o biračkom spisku - BetaRS

Danas sednica Skupštine Srbije o dopunama Zakona o biračkom spisku

Politika | 10.05.2024 | access_time 08:35
Danas sednica Skupštine Srbije o dopunama Zakona o biračkom spisku
Foto: Skupština Srbije/Peđa Vučković
Sednica Skupštine Srbije, na kojoj će se raspravljati o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi, zakazana je za danas u 14 sati.

To će, kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, biti prva od pet tačaka dnevnog reda, a predlog dopuna tog Zakona podnelo je 37 poslanika.

Poslanici će drugoj i trećoj tački dnevnog reda u parlamentu raspravljati i o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Skupštine Srbije, kao i njihovih zamenika.

Na dnevnom redu biće i odluke o izmenama sastava Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, kao i sastava stalnih delegacija Skupštine Srbije.

Predstavnici vlasti i opozicije u okviru dijaloga o izbornim uslovima, ranije danas su postigli dogovor da oko dopuna tog Zakona, a one će se naći u proceduri po hitnom postupku već sutra, kako bi ove izmene mogle da se primene na izbore raspisane za 2. jun.

Ograničenje treba da važi za građane koji su prebivalište promenili u periodu od 3. jula 2023. godine do 3. juna 2024. godine, a konačan birački spisak zatvara se 17. maja.

Kontrolu procesa sprovodiće već formirana radna grupa koja se bavi ispunjavanjem ODIHR preporuka, a u kojoj se nalaze i predstavnici civilnog društva (CRTA, Transparentnost i CESID).

Pored toga, ukida se nedavno uvedena mogućnost da se na lokalnim izborima glasa prema mestu boravišta, što je izazivalo dodatno nepoverenje u izborni proces.

Teme