Web Analytics
Kompanija Merkator-S postala prvi 'zeleni' trgovinski lanac u Srbiji - BetaRS

Kompanija Merkator-S postala prvi 'zeleni' trgovinski lanac u Srbiji

Izvori | Izvor: Beta | 10.05.2024 | access_time 11:30
Kompanija Merkator-S postala prvi 'zeleni' trgovinski lanac u Srbiji
Kompanija Merkator-S (Mercator-S) objavila je danas da je postala prvi "zeleni" trgovinski lanac u Srbiji, u cilju održivog poslovanja i zaštite životne sredine i koristi električnu energiju koja je dobijena iz obnovljivih izvora.

"IDEA, Roda i Merkator prodavnice širom Srbije će na ovaj način značajno doprineti zaštiti životne sredine, jer će u 2024. godini smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 33 odsto, a u 2025. godini za čak 50 odsto", navodi se u saopštenju kompanije.

Precizirano je da je prelazak na korišćenje električne energije, koja je dobijena iz obnovljivih izvora deo ESG strategije Fortenova grupe u cilju stvaranja održive budućnosti.

Kompanija je 2021. godine postavila pametne prese za reciklažu limenki u 10 odabranih IDEA i Roda prodavnica i do sada je reciklirano oko 50.000 limenki.

Pored toga, Merkator-S je pokrenuo i projekat kompostiranja, koji ima za cilj da smanji količine deponovanog otpada.

"Tako je pokrenut pilot projekat u 16 odabranih IDEA prodavnica iz kojih je tokom samo jedne godine kompostirano više od 35 tona organskog otpada i dobijeno šest tona komposta", navodi se u saopštenju.

Teme