Web Analytics
Đedović Handanović sa direktorom EBRD o nastavku saradnje u energetici - BetaRS

Đedović Handanović sa direktorom EBRD o nastavku saradnje u energetici

Izvori | Izvor: Beta | 10.05.2024 | access_time 12:15
Đedović Handanović sa direktorom EBRD o nastavku saradnje u energetici
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa  direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem, o zajedničkim projektima u energetskom sektoru i podršci u energetskoj tranziciji.

Đedović Handanović je podsetila da je krajem februara ove godine, tokom posete Londonu, sa EBRD potpisan Sporazum o bespovratnim sredstvima za projekat uvođenja obnovljivih izvora energije u sisteme daljinskog grejanja.

"Uvođenje obnovljivih izvora energije u sisteme daljinskog grejanja u deset gradova i opština u Srbiji je veoma važan projekat, ukupne vrednosti 40,5 miliona evra, od kojih 10,5 miliona evra čine bespovratna sredstva", rekla je ona.

Korišćenje solarnih kolektora, toplotnih pumpi i geotermalnih izvora je, kako je rekla, značajno zbog tranzicije ka čistim izvorima energije i smanjenja zagađenja vazduha, a očekuje se da će do kraja godine početi realizacija tih investicija, nakon što se zaključe još dva sporazuma.

Đedović Handanović je podsetila da EBRD, u saradnji sa Ministarstvom, pruža podršku građanima koji žive u stambenim zgradama sa sistemom daljinskog grejanja, da unaprede energetsku efikasnost i ostvare uštede u potrošnji.

"U prvoj fazi projekta opredelili smo 64,5 miliona evra za pripremu elaborata energetske efikasnosti, kao i 50 odsto vrednosti energetske sanacije stambenih zgrada ukupne površine oko jedan milion kvadrata u 14 gradova i opština, dok će građani otplatiti svoj deo investicije kroz račune za grejanje, koji se neće bitno razlikovati u odnosu na dosadašnje račune", rekla je Đedović Handanović.

Dodala je da je interesovanje veliko zbog čega se očekuje da će do kraja 2027. godine biti završeni svi radovi u toj fazi i da će biti obezbeđena sredstva za još veći broj zgrada u sledećoj fazi projekta.

Đedović Handanović je rekla da je EBRD podržao sprovođenje prvih aukcija za nove kapacitete iz solarnih i vetroelektrana prošle godine i da će i ove godine biti organizovan drugi krug aukcija za novih do 400 MW kapaciteta iz obnovljivih izvora energije.

"Na osnovu trogodišnjeg plana aukcija, do 2025. godine obezbedićemo 1.300 MW novih kapaciteta zelene energije iz privatnih investicija, kroz aukcije i dodele tržišnih premija. U ovoj godini ponudićemo kapacitet do 400 MW i nadamo se da ćemo imati više kapaciteta iz solarnih elektrana, s obzirom da imamo prirodne uslove da razvijamo ovaj vid energije", rekla je ona.

Podsetila je da Ministarstvo u saradnji sa Evropskom unijom i međunarodnim finansijskih insitucijama, EBRD i EIB radi na postavljanju pametnih brojila širom zemlje, kako bi se smanjili gubici na mreži.

"U poslednjih devet meseci smo ugradili 200.000 novih pametnih brojila u domaćinstvima širom Srbije iz donacije Evropske unije, dok je plan da do kraja decenije zamenimo oko 80 odsto starih brojila digitalnim brojilima sa daljinskim očitavanjem potrošnje. Dodatno, uz pomoć EBRD počećemo sa ugradnjom još 200.000 digitalnih brojila tokom ove godine", rekla je Đedović Handanović.

Navela je da očekuje da će tokom leta biti završena tenderska procedura i zaključivanje ugovora o izvođenju radova za rekonstrukciju Vlasinskih hidroelektrana, za koje će deo sredstava obezbediti EBRD, čime će se produžiti radni vek i povećati instalisana snaga elektrane za osam megavata.

Kolanđeli je rekao da EBRD pruža podršku u unapređenju zakonodavnog okvira u oblasti energetske efikasnosti i racionalne potrošnje energije i da su u planu novi projekti podrške sprovođenja mera energetske efikasnosti u javnim objektima.

Teme