Web Analytics
Nestorović za BETU: Radna grupa će kontrolisati izborni proces i izvršiti reviziju biračkog spiska - BetaRS

Nestorović za BETU: Radna grupa će kontrolisati izborni proces i izvršiti reviziju biračkog spiska

Politika | 10.05.2024 | access_time 13:05
Nestorović za BETU: Radna grupa će kontrolisati izborni proces i izvršiti reviziju biračkog spiska
Foto: Beta/Milan Ilić
Poslanica Ekološkog ustanka advokatica Danijela Nestorović izjavila je danas da će usvajanje izmena Zakona o jedinstvenom biračkom spisku omogućiti reviziju biračkog spiska koji će sprovesti Radna grupa za kontrolu izbornog procesa.

Nestorović je agenciji Beta kazala da će izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku u Skupštini Srbije biti usvojene danas ili eventualno u ponedeljak i da će odmah stupiti na snagu.

"Članovi Radne grupe za sprovođenje preporuka ODIHR-a će imati mogućnost uvida i kontrole biračkog spiska uz saradnju s predstavnicima MUP-a i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Birački spisak biće zaključen 17. maja", kazala je poslanica.

Na pitanje Bete da li će Radna grupa uspeti da za samo pet dana izvrši reviziju biračkog spiska, Nestorović je kazala da će biti formirana komisija koja će odmah početi s radom na sređivanju biračkog spiska.

"Prema Krivičnom zakonu, za falsifikovanje rezultata glasanja predviđena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora", navela je ona.

Na dnevnom redu današnje sednice republičkog parlamenta je predlog izmena Zakona o jedinstvenom biračkom spisku kojim se predviđa da svi birači koji su promenili prebivalište nakon 3. jula 2023. godine ne mogu da glasaju na novoj adresi.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Ekonomija

Fudbal

Zelena Srbija

IT