Web Analytics
Poslanici Skupštine Srbije izglasali dopune Zakona o biračkom spisku - BetaRS

Poslanici Skupštine Srbije izglasali dopune Zakona o biračkom spisku

Politika | 10.05.2024 | access_time 14:40
Poslanici Skupštine Srbije izglasali dopune Zakona o biračkom spisku
Foto: Skupština Srbije/Peđa Vučković


Poslanici skupštine Srbije su danas izglasali izmene i dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku kojim se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi.

Odlučili  su, većinom glasova, i da taj pravni akt stupa na snagu odmah po objavljivanju u Služenom glasniku Srbije, a ne u roku od osam dana.

Izmene i dopune tog zakona su dogovorene tokom parlamentarnih razgovora poslanika vlasti i opozicije koja izlazi na predstojeće beogradske izbore, 2. juna.

Poslanici su, većinom glasova, podržali i Predlog odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Srbije i Predlog odluke o izmenama Odluke o sastavu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

Izglasali su i Predlog odluke o izmenama odluke o sastavu stalnih delegacija Narodne skupštine Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama.

Iz nekadašnje koalicije "Srbija protiv nasilja" na predstojeće beogradske izbore u koaliciji "Biramo borbu", izlaze Zeleno levi front, Demokratska stranka, Ekološki ustanaka, Narodni pokret Srbije, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije.

Protiv izlaska su Stranka slobode i pravde i stranke Zajedno i Srbija centar.
Počela sednica Skupštine Srbije o dopunama Zakona o biračkom spisku

Poslanici Skupštine Srbije započeli su drugu sednicu prolećnog zasedanja na kojoj će raspravljati o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi.

To je prva od pet tačaka dnevnog reda, a predlog dopuna tog Zakona podnelo je 37 poslanika.

Poslanici će o drugoj i trećoj tački dnevnog reda u parlamentu raspravljati i o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Skupštine Srbije, kao i njihovih zamenika.

Na dnevnom redu biće i odluke o izmenama sastava Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, kao i sastava stalnih delegacija Skupštine Srbije.

Predstavnici vlasti i opozicije u okviru dijaloga o izbornim uslovima, juče su postigli dogovor oko dopuna Zakona koje su se našli u proceduri po hitnom postupku, kako bi izmene mogle da se primene na izbore raspisane za 2. jun.

Ograničenje treba da važi za građane koji su prebivalište promenili u periodu od 3. jula 2023. godine do 3. juna 2024. godine, a konačan birački spisak zatvara se 17. maja.

Kontrolu procesa sprovodiće već formirana radna grupa koja se bavi ispunjavanjem ODIHR preporuka, a u kojoj se nalaze i predstavnici civilnog društva (CRTA, Transparentnost i CESID).

Pored toga, ukida se nedavno uvedena mogućnost da se na lokalnim izborima glasa prema mestu boravišta, što je izazivalo dodatno nepoverenje u izborni proces.

Teme