Web Analytics
Tbilisi: Novi protest zbog zakona o stranom uticaju - BetaRS

Tbilisi: Novi protest zbog zakona o stranom uticaju

Svet | Izvor: Beta-AFP | 11.05.2024 | access_time 19:50
Tbilisi: Novi protest zbog zakona o stranom uticaju
Nekoliko hiljada demonstranata izašlo je danas na ulice Tbilisija na još jednom protestu zbog kontroverznog zakona o "stranom uticaju" koji želi da sprovede vlada, ali ga kritikuju SAD i Evropska unija.

Kako je prenela agencija Frans pres, demonstrati su nosili zastave Gruzije i Evropske unije, kojoj Gruzija želi da se pridruži, uprkos zakonu koji kritičari vlasti smatraju sličnom ruskom zakonu o "stranim agentima", namenjenom za gušenje opozicije.

Vladajuća partija "Gruzijski san" saopštila je početkom aprila povratak u proceduru tog kontroverznog zakona, od čije se prve verzije odustalo posle velikih protesta u martu 2023. godine. Tada su građani i kritičari vlasti ocenili da novi zakon predstavlja "ubistvo slobode".

Gruzija, bivša sovjetska republika na Kavkazu, pre dve decenije napravila je prozapadni zaokret, orijentaciju koju je dugo podržavao bivši predsednik Mihail Sakašvili, koji je sada u zatvoru.

Ta zemlja godinama ima ambiciju da produbi svoje odnose sa Zapadom, ali opozicija sada optužuje vladajuću stranku da želi, naprotiv, da tu bivšu sovjetsku republiku ponovo približi Rusiji.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika