Web Analytics
Vučić u razgovoru sa Šolcom ukazao na 'nepodnošjivo stanje' za Srbe na Kosovu - BetaRS

Vučić u razgovoru sa Šolcom ukazao na 'nepodnošjivo stanje' za Srbe na Kosovu

Politika | 13.05.2024 | access_time 11:10
Vučić u razgovoru sa Šolcom ukazao na 'nepodnošjivo stanje' za Srbe na Kosovu
Foto: Beta/MIloš Miškov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz) sa kojim je, kako je rekao, imao "dobru i otvorenu razmenu mišljenja" o "svim pitanjima od obostranog interesa" uključujući situaciju na Kosovu, ekonomskoj saradnji i evrointegracijama.

Vučić je na svom Instagram profilu napisao da je "podrobno obavestio kancelara Šolca o gotovo nepodnošljivom stanju po srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji kao i o upornom izbegavanju Prištine da izvrši svoje prihvaćene i potpisane obaveze, pogotovo u formiranju ZSO (Zajednice srpskih opština)".

"Naglasio sam da nam je na tom, ne uvek lakom putu potrebna pomoć naših partnera, kakva je Nemačka, te da računamo na nastavak podrške evrointegracijama kao i na konkretne podsticaje koji bi dali novi zamah nastavku reformskih procesa i novu energiju zemljama kandidatima na EU putu", rekao je Vučić.

Kako je rekao predsednik Srbije, on i Šolc su razmenili mišljenja "o svim delikatnim pitanjima u kontekstu globalnih dešavanja" kao i da su posebno razgovarali o "mestu i ulozi Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu" kao i o njenom evropskom putu.

Rekao je da je ponovio da se Srbija dosledno zalaže za intenziviranje diplomatskih aktivnosti u kontekstu svih aktuelnih sukoba i otvorenih pitanja koja opterećuju Evropu i region Zapadnog Balkana i da je to do sada uvek pokazivala u svim forumima i inicijativama.

Vučić je rekao da je zahvalio Nemačkoj na posvećenosti odličnim ekonomskim odnosima sa Srbijom i velikim investicijama koje su u znatnoj meri doprinele brzom napretku Srbije i da se posebno osvrnuo na ogromne potencijale za ulaganje koji su se otvorili u okviru EXPO 2027.

"Izrazio sam uverenje da će nemačke kompanije pronaći interes u nekim od najvećih projekata čija realizacija će dugoročno doprineti snažnom rastu Srbije i povezivanju celog regiona", napisao je Vučić.

Teme