Web Analytics
Ukrajina preuzela odgovornost za napade na energetska postrojenja u zapadnoj Rusiji - BetaRS

Ukrajina preuzela odgovornost za napade na energetska postrojenja u zapadnoj Rusiji

Politika | 13.05.2024 | access_time 13:25
Ukrajina preuzela odgovornost za napade na energetska postrojenja u zapadnoj Rusiji
Belgorod Region Governor Vyacheslav Gladkov Telegram channel via AP

Ukrajina je danas preuzela odgovornost za napade na skladište nafte i električnu podstanicu u oblastima Belgorod i Lipec, na zapadu Rusije, nedaleko od ukrajinske granice.

Eksplozije su registrovane na naftnom terminalu Oskolneftensnab kod mesta Stari Oskol, kao i kod podstanice Jelekcaja kapaciteta 500 kilovata, rekao je za Frans pres izvor u ukrajinskom sektoru odbrane.

Prema tom izvoru radi se o operaciji ukrajinskih specijalnih službi (SBU) sprovedenoj borbenim dronovima.

Ruska strana nije dala naznake da je bilo napada na naftni terminal, ali je guverner Lipecka potvrdio da je izbio požar u električnoj podstanici, ne precizirajući ko je iza toga, niti optužujući Ukrajini.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo danas da je tokom noći neutralisalo 31 ukrajinski dron, u više oblasti u zemlji i na Krimskom poluostrvu.

Ruska vazduhoplovna odbrana saopštila je da je uništila 12 dronova iznad oblasti Belgorod koja se graniči sa Ukrajinom i koja je već bila juče na udaru Ukrajine, kada je poginulo 15 osoba.

Ukrajina koja je suočena sa dvogodišnjom ruskom ofanzivom povećala je poslednjih meseci napade na Rusiju, ciljajući posebno njene energetske objekte. Kijev je obećao da će preneti borbe na rusko tle kao odmazdu zbog brojnih ruskih bombardovanja njegove teritorije.

Rusija je od 10. maja pokrenula ofanzivu na severu Ukrajine u Harkovskoj oblasti koja se graniči sa Belgorodom, koja je već bila jako bombardovana poslednjih nedelja.

Teme