Web Analytics
AP: Šef diplomatije i prva dama Ukrajine posetili Srbiju, 'zemlju prijateljsku sa Rusijom' - BetaRS

AP: Šef diplomatije i prva dama Ukrajine posetili Srbiju, 'zemlju prijateljsku sa Rusijom'

Politika | 13.05.2024 | access_time 16:15
AP: Šef diplomatije i prva dama Ukrajine posetili Srbiju, 'zemlju prijateljsku sa Rusijom'
Foto: Beta/Milan Obradović
 Američka novinska agencija AP piše danas da je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba zajedno sa prvom damom Olenom Zelenskom došao u nenajavljenu posetu Srbiji, zemlji prijateljskoj sa Rusijom, u kako se dodaje "znaku otopljavanja odnosa između dve države".

Tokom svoje prve posete Srbiji od početka ruske agresije u Ukrajini 2022. godine Kuleba se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i novim premijerom Srbije Milošem Vučevićem, u čijoj vladi se nalazi nekoliko proruskih ministara, uključujući dvojicu koji su pod američkim sankcijama, piše AP.

AP prenosi saopštenje izdato iz kancelarije premijera Vučevića posle razgovora sa Kulebom, da je Srbija "posvećena poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta svake zemlje članice UN, uključujući i Ukrajinu".

Iako je Srbija osudila rusku agresiju u Ukrajini ona je odbila da se pridruži međunarodnim sankcijama protiv Moskve i insistirala je na održavanju toplih i prijateljskih odnosa sa svojim tradicionalnim slovenskim saveznikom, ukazuje AP.

Agencija podseća da je Srbija proglasila neutralnost oko rata u Ukrajini i da srpske vlasti ponavljaju da ona ne šalje oružje ni jednoj strani, ali da postoje izveštaji da je Srbija isporučila oružje Ukrajini, preko posrednih zemalja. 

Poseta Kulebe i Zelenske, koji su juče obišli glavni grad Srbije sa prvom damom Tamarom Vučić, naišla je na kritiku iz Moskve, ukazuje AP prenoseći rusku agenciju RIA novosti koja je objavila komentare poput "sramotno", koje su navodno poslali čitaoci ruskih državnih medija.

"U kako izgleda nastojanju da ispravi štetu", dodaje AP, ubrzo posle razgovora sa Kulebom danas premijer Vučević treba da se sastane i sa ruskim ambasadorom u Beogradu, a njih dvojica treba da obiđu skladište ruskog gasa koji se uvozi u Srbiju.

AP takođe piše da se "proruski predsednik Vučić" neformalo sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim tri puta na marginama međunarodnih konferencija, i da je Srbija dala humanitarnu i finansijsku pomoć Ukrajini.

Vučić godinama tvrdi da sledi "neutralnu" politiku balansirajući veze između Moskve, Pekinga, Brisela i Vašingtona, piše AP.

"Iako je više puta rekao da je Srbija čvrsta u svom iskazanom cilju traženja članstva u EU, pod njegovom autoritarnom vladavinom ta balkanska zemlja izgleda da se pomera bliže Rusiji i posebno Kini", piše AP, dodajući da su tokom nedavne posete kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu Kina i Srbija potpisali sporazum o izgradnji "čeličnih" odnosa za "zajedničku budućnost".

Teme