Web Analytics
Blinken Zelenskom: Slobodna, napredna Ukrajina je najjači otpor Putinu - BetaRS

Blinken Zelenskom: Slobodna, napredna Ukrajina je najjači otpor Putinu

Svet | 14.05.2024 | access_time 08:40
Blinken Zelenskom: Slobodna, napredna Ukrajina je najjači otpor Putinu
Brendan Smialowski/Pool Photo via AP

Slobodna, napredna Ukrajina je najjači otpor ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, izjavio je danas šef američke diplomatije Entoni Blinken na sastanku sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Blinken, koji je ranije danas doputovao u nejnajavljenu posetu Kijevu i sa Zelenskim se sastao u predsedničkom sedištu Bankove u Kijevu, napisao je na društvenoj mreži Iks (X) da je ponovo došao kako bi pokazao "nepokolebljivu podršku Ukrajini dok brani svoju slobodu od ruske agresije.

Zelenski je američkom diplomati rekao da je to bio težak period za ukrajinske vojnike, posebno na istoku zemlje i zahvalio Blinkenu na ključnom paketu vojne pomoći koji je Kongres usvojio prošlog meseca, piše Bi-Bi-Si (BBC).

On je dodao da je ključno da se oružje isporuči što je brže moguće. Govorio je i o nerešenim potrebama Ukrajine, ocenivši da je protivvazdušna odbrana „najveći deficit“, što je sada slučaj u Harkovu.

Blinken je rekao da se divi ukrajinskoj izuzetnoj otpornosti kao i snažnom vođstvu Zelenskog. On je priznao da je to bilo „izazovno vreme“, ali da je američka pomoć „na putu“, za koju je rekao da će dovesti do "ključne razlike" na bojnom polju.

Teme