Web Analytics
Visoki američki zvaničnik sumnja u mogućnost 'totalne pobede' Izraela u Pojasu Gaze - BetaRS

Visoki američki zvaničnik sumnja u mogućnost 'totalne pobede' Izraela u Pojasu Gaze

Svet | 14.05.2024 | access_time 09:55
Visoki američki zvaničnik sumnja u mogućnost 'totalne pobede' Izraela u Pojasu Gaze
AP Photo/Leo Correa

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena sumnja u mogućnost da Izrael ostvari "totalnu pobedu" nad palestinskim Hamasom u Pojasu Gaze, izjavio je zamenik državnog sekretara Kurt Kembel, prenose danas izraelski mediji.

Iako su američki zvaničici apelovali na Izrael da pomogne u pripremi jasnog plana za upravljanje u posleratnoj Gazi, Kembelova izjava je do sada najjasnije priznanje visokog zvaničnika SAD da trenutna izraelska vojna strategija neće doneti rezultat kojem teži, navodi se u analizi Rojtersa.

"U nekim aspektima se borimo oko toga šta je teorija pobede. Ponekad kada slušamo pomno izraelske lidere oni govore najviše o ideji velike pobede na bojnom polju, totalne pobede", rekao je Kembel na NATO samitu mladih u Majamiju.

"Ne mislim da to verovatno, ni moguće, pa to izgleda poput situacija u kojima smo se našli posle 9. septembra kada su posle premeštanja civilne populacije i mnogo nasilja pobune nastavljene", rekao je zamenik državnog sekretara SAD.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu se više puta zarekao da će postići totalnu pobedu nad ekstremističkim Hamasom.

Upoređujući situaciju u Pojasu Gaze sa obnovom pobune sa kojom se Amerika suočila u Avganistanu i Iraku zbog invazija koje su usledile posle terorističkih napada Al Kaide na SAD 11. septembra 2001. godine, Kembel je rekao da je potrebno političko rešenje.

"Mislim da tu mora biti više političkog rešenja. Ono što je drugačije od prošlosti u tom smislu je da mnoge zemlje žele da se krene ka političkom rešenju u kojem bi se prava Palestinaca više poštovala", rekao je on.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Sportovi na vodi

Hronika