Web Analytics
Ocedne vode deponije Duboko zagađuju površinske i podzemne vode - BetaRS

Ocedne vode deponije Duboko zagađuju površinske i podzemne vode

Životna sredina | Izvor: Beta | 14.05.2024 | access_time 14:15
Ocedne vode deponije Duboko zagađuju površinske i podzemne vode
Foto: Zaklina Zivkovic
Predstavnici inicijative "Pravo na vodu" i užičke organizacije Libergraf upozorili su danas da ocedne vode sanitarne deponije "Duboko" kod Užica zagađuju površinske i podzemne vode zbog čega zahtevaju da se u planiranju sanacije i daljeg razvoja te deponije obavezno isplanira i odgovorno prikupljanje i prerada ocednih voda, bez čega se, kako je istaknuto, ne može govoriti o bezbednoj životnoj sredini tog dela Srbije.

Ukoliko se ocedne vode sa deponija ne sakupljaju i prečišćavaju zagađuju podzemne i površinske vode, a u slučaju sanitarne deponije "Duboko" sistem prikupljanja ocednih voda je van funkcije i prečišćavanje nikada nije ni uspostavljeno, zbog zanemarivanja, kao i zatrpavanja sanitarnih kaseta, iako deponija ima ugrađenu nepropusnu podlogu kojom se sprečava prodiranje ocednih voda u zemlju, navedeno je u saopštenju.

Precizirano je da su ocedne vode deponije potpuno devastirale obližnji Turski potok kojim zagađenje dalje teče do reka Lužnica i Skrapež, važnih vodotokova sliva Zapadne Morave.

Ukazano je i da su se aktivisti inicijative "Pravo na vodu" i organizacije Libergraf sami uverili kakvo je stanje okolnih vodotokova, uz najavu da će pokušati i da urade nezavisnu analizu uzorka.

Otpadne vode iz deponija sadrže različite toksične i kancerogene materije, poput teških metala, nitrita, amonijaka i drugih organskih jedinjenja, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se i da se negativan uticaj ocednih voda na površinske vode održava kroz narušavanje prirodne ravnoteže u vodotoku, nedostatak kiseonika u delovima vodotoka, promene u flori i fauni, a tim vodama se služe i poljoprivrednici i stočari tog kraja, čime zagađenje ulazi u sistem proizvodnje hrane.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina