Web Analytics
Forum menadžera: Veštačka inteligencija pomaže povećanju produktivnosti i efikasnosti poslovanja - BetaRS

Forum menadžera: Veštačka inteligencija pomaže povećanju produktivnosti i efikasnosti poslovanja

Tehnologija | 14.05.2024 | access_time 14:45
Forum menadžera: Veštačka inteligencija pomaže povećanju produktivnosti i efikasnosti poslovanja

Korišćenje veštačke inteligencije (AI) u poslovanju donosi mnoge prednosti i pre svega pomaže povećanju produktivnosti i efikasnosti poslovnih procesa - rečeno je danas na Forumu menadžera u Beogradu.

Potpredsednik Srpske asocjacije menadžera, organizatora skupa, Miša Lukić je kazao da AI doprinosi da se poslovne odluke donose brže, a takođe doprinosi poboljšanju korisničkog iskustva.

"Ljudi koji su mislili da nisu kreativni, sada mogu uz pomoću AI da razviju svoju kreativnu inteligenciju. Pogotovo je to velika korist za mlade, koji su inače opredeljeni da koriste tehenologiju, jer je to način da napreduju", istakao je Lukić.

On je naveo da se AI može nazvati "koletivna ljudska inteligencija" ili "proširena inteligencija" koja ima primenu u svim oblastima, u velikim kompanijama, ali i u malim, kao i u start-apovima.

"Ranije su za istraživanje i razvoj bile potrebne godine, sada je taj proces višestruko smanjen, i uz dobe istrukcije od mašina mogu da se dobiju sjajni odgovori", rekao je Lukić.

Direktorka Medigrupe Marijana Vasilescu je rekla da se AI odavno u svetu, ali i u Srbiji koristi za medicinske svrhe.

"Pokazalo se da AI od velikog značaja za upravljanje podacima o pacijentima, a pomaže i doktorima da brže daju dijagnoze i odrede najbolji način lečenja i vođenja zdravog života", istakla je ona.

Najšešća primena AI u medicini je, po njenim rečima, u oblasti radiologije, veštačke oplodnje, oftamologije.
Izvršni direkortor Devotima Stevan Ognjenović je rekao da kompanije treba da koriste sve prednosti AI da bi unapredile poslovanje i postigle benefite za svoje korisnike.

"U vreme pandemije korona virusa se pokazalo kolike su prednosti korišćenja AI u komunikaciji banaka i osiguravajućih kompanija sa svojim klijentima. Sada AI skraćuje vreme obrade brojnih podataka, izrade dokumenata i donošenja odluka, ono što se nekada radilo nedeljama sada se završava za nekoliko minuta", rekao je Ognjenović.

Direktor Instituta Biosens Vladimir Crnojević je ukazao na velike koristi od upotrebe AI u poljoprivredi.

"Sada je postalo normalno da budu navođene neke mašine, traktori, toga će biti sve više i više. Ono što dolazi narednih deset godina će biti revolucija u korišćenju AI u poljoprivredi jer imamo fuziju biotehnologija i AI", rekao je Crnojević.

Dodao je da će pomoću AI moći da se "dizajniraju biljke i životinje na mirkonivou, prilagođene određenoj mikroklimi, vrsti zemljišta" što je postalo veoma bitno zbog promene klime.

 

Ceo video materijal dostupan OVDE.

Teme