Web Analytics
Naučna studija: Staklo u Mesečevom tlu čuva vodu iz više izvora - BetaRS

Naučna studija: Staklo u Mesečevom tlu čuva vodu iz više izvora

Zabava | 14.05.2024 | access_time 15:55
Naučna studija: Staklo u Mesečevom tlu čuva vodu iz više izvora
Foto: IGGCAS/Handout via Xinhua
Tim kineskih naučnika otkrio je da staklasti materijali u uzorcima lunarnog tla, koje je donela misija za istraživanje Meseca Čang'e-5, sadrže hidroksil i molekularnu vodu dobijenu iz različitih vrsta izvora.

Studija objavljena 11. maja u časopisu Napredak nauke (Science Advance) otkrila je da je staklo u lunarnom tlu, stvoreno udarima meteorita ili mikrometeorita, primarni nosilac molekularne vode u lunarnom tlu, prenosi Sinhua.

Istraživači sa Instituta za geohemiju Kineske akademije nauka analizirali su skoro 100 uzoraka udarnog stakla prikupljenih tokom misije Čang'e-5 i identifikovali 12 zrna za koja je utvrđeno da sadrže hidroksil i molekularnu vodu.

Utvrđeno je da voda potiče iz više potencijalnih izvora, uključujući implantaciju protona iz solarnog vetra, isporuku vode bogatih meteorita ili mikrometeorita i vode poreklom sa Meseca, pokazala je studija.

Primetno je da je primarni doprinos ovoj vodi implantacija solarnog vetra, što naglašava njenu značajnu ulogu u formiranju lunarne vode.

Nalazi bi mogli pomoći istraživačima da shvate izvore i puteve skladištenja vode tokom razvoja zemaljskih planeta, rekao je Tang Hong, jedan od autora rada.

Sonda Čang'e-5, koja se vratila na Zemlju 17. decembra 2020, izvukla je 1.731 gram lunarnih uzoraka, koji se uglavnom sastoje od kamenja i tla sa površine Meseca.

Ovog meseca, Kina je lansirala svemirski brod Čang'e-6 za prikupljanje i vraćanje uzoraka sa druge strane Meseca da bi razumela formiranje i evoluciju Meseca.

Teme