Web Analytics
Knežević novi v.d. šefa Tužilaštva za ratne zločine, izabran jednoglasno na predlog Dolovac - BetaRS

Knežević novi v.d. šefa Tužilaštva za ratne zločine, izabran jednoglasno na predlog Dolovac

Politika | 15.05.2024 | access_time 09:10
Knežević novi v.d. šefa Tužilaštva za ratne zločine, izabran jednoglasno na predlog Dolovac
Foto: Beta/MILAN OBRADOVIC

Tužilac u Tužilaštvu za ratne zločine Dušan Knežević novi je vršilac dužnosti šefa tog tužilaštva, saznaje list Politika.

Na ovu funkciju Knežević je izabran juče na vanrednoj elektronskoj sednici Visokog saveta tužilaštva, a prema nezvaničnim informacijama, za njega je glasalo svih 11 članova tog najvišeg tužilačkog tela.

Knežević je bio jedini kandidat za to mesto, predložila ga je vrhovni javni tužilac Zagorka Dolovac. On je u ovom tužilaštvu od osnivanja 2002. godine.

Iznoseći njegovu radnu biografiju, list navodi da je "potpisao optužnicu protiv četvorice oficira Vojske Hrvatske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima, jer su u akciji 'Oluja' 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca, kao i u mestu Svodna kod Bosanskog Novog, u Bosni i Hercegovini".

Optužio je, kako je navedeno, i "više pripadnika srpskih oružanih snaga iz perioda oružanih sukoba tokom 1991. godine na prostoru bivše SFR Jugoslavije".

List saznaje da Knežević trenutno vodi više istraga zbog sumnje da su na prostoru Slovenije i Bosne i Hercegovine izvršeni ratni zločini protiv pripadnika JNA i civila.

Teme