Web Analytics
EBRD ažuirirala prognozu rasta BDP-a Srbije za 2024. sa 2,5 na 3,5 odsto - BetaRS

EBRD ažuirirala prognozu rasta BDP-a Srbije za 2024. sa 2,5 na 3,5 odsto

Ekonomija | 15.05.2024 | access_time 11:05
EBRD ažuirirala prognozu rasta BDP-a Srbije za 2024. sa 2,5 na 3,5 odsto
Foto: Beta/Miloš Miškov

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je u sredu da je revidirala svoju prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za ovu godinu sa 2,5 odsto na 3,5, koja se, kako je istaknuto, zasniva na snažnom rastu industrijske proizvodnje, realne trgovine na malo i turizma.

U 2025. godini EBRD očekuje se da će rast BDP-a Srbije dostići četiri odsto, navedeno je u saopštenju.

Kako je precizirano, prethodna prognoza rasta BDP-a za 2024. od 2,5 odsto urađena je u septembru prošle godine, a revizija naviše za ovu godinu odražava snažan rast u prvoj polovini godine, vođen domaćom tražnjom i investicijama koje finansira Evropska unija (EU), delom kao rezultat pada inflacije i relativno blage fiskalne politike.

Prognoze su objavljene kao deo izveštaja EBRD o regionalnim ekonomskim perspektivama.

Kratkoročni pokazatelji industrijske proizvodnje, realne trgovine na malo i turizma u prva dva meseca 2024. godine ukazuju na snažan rast Srbije, navedeno je u saopštenju.

Očekuje se da će se inflacija vratiti unutar ciljanog opsega centralne banke do kraja godine uz nastavak stroge monetarne politike.

Deficit je nastavio da se smanjuje u prva dva meseca ove godine, uz povećanje izvoza roba i usluga i smanjenje uvoza roba.

U okviru treće i poslednje revizije u okviru stand-by aranžmana Međunarodnog monetarnog fonda Srbija je postigla dogovor na nivou osoblja i čeka se na odobrenje Odbora, što bi Vladi Srbije omogućilo pristup oko 400 miliona evra, navedeno je u saopštenju.

Međutim, vlasti vide taj program, kako su ukazali iz EBRD, kao predostrožnost, s obzirom na snažnu akumulaciju rezervi i fiskalnih rezervi u zemlji, kao i smanjenje makroekonomskih neravnoteža.

Očekuje se da će ubrzanje rasta na četiri odsto u 2025. godini biti podržano povećanjem potrošnje domaćinstava i javnih investicija kako inflacija dalje opada, a pripreme za Specijalizovanu međunarodni izložbu EXPO 2027. u Beogradu ubrzavaju.

Podseća se da je EBRD vodeći institucionalni investitor u Srbiji i do sada je ta finansijska institucija uložila više od devet milijardi evra u zemlju kroz 354 projekta, većinom u privatnom sektoru.

Teme