Web Analytics
EPS: Izgradnja RHE 'Bistrica' doprinosi dugoročnom energetskom miru Srbije - BetaRS

EPS: Izgradnja RHE 'Bistrica' doprinosi dugoročnom energetskom miru Srbije

Tranzicija | Izvor: Beta | 15.05.2024 | access_time 13:45
EPS: Izgradnja RHE 'Bistrica' doprinosi dugoročnom energetskom miru Srbije
Foto: EPS/Danilo Mijatovic
Izgradnja reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica doprineće obezbeđenju dugoročnog energetskog mira Srbiji, jer će taj strateški proizvodni objekat doneti neophodnu dodatnu sigurnost elektroenergetskog sistema, izjavio je danas v. d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković na Jahorina ekonomskom forumu.

"Energetska kriza kao prioritet nametnula je pitanje energetske sigurnosti i zbog toga će osnovni postulat razvoja svake države biti upravo energetska sigurnost. S obzirom na sve veće potrebe i interesovanja za ulaganje u obnovljive izvore energije, RHE 'Bistrica' će, uz RHE 'Bajina Bašta', omogućiti balansiranje diversifikovane srpske energetike sa većim učešćem energije iz sunca, vetra i potencijalno drugih izvora", kazao je Živković na panelu Regionalno energetsko tržište, objavio je EPS.

On je naveo da, osim razvoja novih OIE projekata, EPS sagledava i druge mogućnosti poput upotrebe vodonika, kao i da bi dugoročno trebalo razmišljati i o nuklearnoj energiji, jer se, kako je istakao, nuklearne elektrane mogu posmatrati kao potencijal koji bi mogao dodatno osigurati elektroenergetski sistem u situaciji povlačenja termoelektrana kao bazne energije.

"Uz proces digitalizacije koji uveliko živimo, neminovna je i organizaciona promena energetskih kompanija, koju je EPS počeo i koju će, verujem, uspešno sprovesti. Privodimo kraju rad na planu transformacije koji će obezbediti veći nivo korporativnog upravljanja uz profesionalizaciju menadžmenta", naglasio je Živković.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije