Web Analytics
Grčka preuzela predsedavanje Jadransko-jonskom inicijativom od Hrvatske - BetaRS

Grčka preuzela predsedavanje Jadransko-jonskom inicijativom od Hrvatske

Region | 15.05.2024 | access_time 16:00
Grčka preuzela predsedavanje Jadransko-jonskom inicijativom od Hrvatske
Foto: Beta/Uros Matovic

Hrvatska je danas zvanično predala Grčkoj jednogodišnje predsedavanje Strategijom EU za jadransko-jonski region (EUSAIR) i predsedavanje Jadransko-jonskom inicijativom.

Članice EUSAIR-a su Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Grčka, Italija, Crna Gora, Severna Makedonija, San Marino i Slovenija.

Ministar regionalnog razvoja i evropskih fondova Hrvatske Šime Erlić rekao je novinarima na 9. EUSAIR forumu u Šibeniku da je to jedina makro-regionalna strategija koja ima više članica koje nisu u EU, od onih koje jesu.

"Ona je jedan dobar alat za bolju i snažniju integraciju EU i jedan dobar alat za proces pripreme kapaciteta država nečlanica na njihovom putu ka članstvu u EU", kazao je Erlić.

Naveo je da je upravo ta inicijativa bila veoma značajna Hrvatskoj na njenom evropskom putu, pre nego što je postala članica EU.

"Strategija je važna zato što kroz nju dobijamo jedan forum unutar koga države članice i nečlanice EU mogu zajedno sarađivati na problemima i izazovama sa kojima se danas suočavaju i Evropa i svet, a koje su brojne", dodao je Erlić.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman ocenio je da je današnji događaj važan u zajedničkoj nameri za unapređenje saradnje i razvoja u makro-regionalnom okruženju.

Dodao je i da je na ministarskom sastanku usvojena šibenička deklaracija, koja predstavlja važan dokument o zajedničkim dostignućima i smernicama za dalje korake za jačanje saradnje zemalja članica EUSAIR-a.

"Ministarski sastanak Inicijative i Strategije poslužio je kao prilika za duboku i konstruktivnu raspravu o ključnim pitanjima, ali i izazovima sa kojima se suočavamo, jer puno toga se dogodilo na međunarodnoj sceni", kazao je on.

Grlić Radman je ocenio i da će zaključci sa sastanka doprineti saradnji zemalja članica i sprovođenju ciljeva Strategije.

Zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Kostas Fragođianis naveo je da se zemlje članice EUSAIR-a nalaze u prelepom komšiluku, "koji ponekad može biti težak", ali da zemlje članice, uprkos izazovima širom sveta, stoje zajedno u poštovanju istih vrednosti - demokratije, vladavine prava, međusobne podrške i očuvanju nasleđa.

"Radimo zajedno na podršci našim biznis zajednicama, akademskim zajednicama, i radimo sve što možemo da unapredimo svakodnevni život ljudi u regionu", rekao je Fragođianis.

Dodao je da će, dok Grčka bude predsedavala EUSAIR-om, taj posao biti nastavljen, kao i da imaju brojne akcije koje se odnose na međusobnu podršku unutar Strategije i Inicijative.

Sledeća zemlja koja će predsedavati EUSAIR-om biće Italija, naveo je zamenik šefa grčke diplomatije.

Teme