Web Analytics
Krkobabić: Sela Srbije će živeti - BetaRS

Krkobabić: Sela Srbije će živeti

Politika | Izvor: Beta | 15.05.2024 | access_time 19:45
Krkobabić: Sela Srbije će živeti

Sela Srbije živeti, ne svih 4.700 koliko ih ima, ali živeće neka nova sela, organizovana na novi, primereniji način, rekao je danas ministar za brigu o selu Milan Krkobabić. 

"Nisam futurista i ne mogu da vidim kako će tačno izgledati, ali generacije koje dolaze, ti mladi ljudi znaće veoma dobro kako da ta sela organizuju. Pod uslovom da im omogućimo da planiraju, dogovaraju i odlučuju. Ali i da im obavezno transferišemo odgovarajući novac za te namene", poručio je Кrkobabić na otvaranju naučno-stručnog skupa na temu "Budućnost sela i poljoprivrede u Srbiji – Strukturni problemi i modeli održivog razvoja" u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU).

Krkobabić: Sela Srbije će živeti

Predsednik SANU Zoran Кnežević istakao je da selo od davnina predstavlja osnovne tekovine civilizacije i da to jeste i danas, a da je Odbor za selo jedan od najaktivnijih odbora SANU, sa kreativnim predlozima i značajnim praktičnim doprinosima.

Krkobabić: Sela Srbije će živeti


"Ovaj skup se direktno oslanja na Nacionalni program za preporod sela Srbije koji je nastao u saradnji Akademijskog odbora za selo SANU i ministarstva za brigu o selu i otvoriće seriju naučno-stručnih rasprava koje se tiču demografske održivosti seoskih područja, ekonomske održivosti, razvoja i modernizacije srpskog agrara", rekao je Кnežević.

Predsednik Akademijskog odbora za selo SANU Dragan Škorić ukazao je na neophodnost uvažavanja specifičnosti razvoja poljoprivrede i sela u Srbiji i jačanja društvene svesti i odgovornosti o mestu i ulozi lokalnih zajednica.
Krkobabić: Sela Srbije će živeti


Škorić je istakao ulogu primene novih, modernih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji i očuvanje i korišćenje gajenih i divljih genetičkih resursa.
Krkobabić: Sela Srbije će živeti


Na skupu su učestvovali članovi Srpske akademije nauka i umetnosti i resornih Instituta, profesori poljoprivrednih fakulteta, predstavnici Republičkog zavoda za statistiku Srbije, predsednici Zadružnih saveza i drugi stručnjaci iz ove oblasti.

Teme