Web Analytics
EU: Beograd i Priština nisu spremni za postizanje kompromisnog sporazuma o pitanju dinara - BetaRS

EU: Beograd i Priština nisu spremni za postizanje kompromisnog sporazuma o pitanju dinara

Politika | 15.05.2024 | access_time 21:35
EU: Beograd i Priština nisu spremni za postizanje kompromisnog sporazuma o pitanju dinara
prt.scr youtube

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) saopštila je danas, posle sedme runde dijaloga Beograda i Prištine o pitanju upotrebe dinara na Kosovu, da strane nisu spremne za postizanje kompromisnog sporazuma, ali da će sazvati još jedan sastanak na tu temu čim pokažu da su promenile stav.

Neimenovani portparol EEAS, na čijem čelu je šef evropske diplomatije Žozep Borel, naveo je da je EU od 28. februara do danas organizovala u Briselu sedam rundi sastanaka sa delegacijama Kosova i Srbije "u cilju pronalaženja održivog privremenog rešenja za ljude koji su najviše pogođeni propisom Centralne banke Kosova o gotovinskim transakcijama".

"Tokom ovih sastanaka, strane su opširno predstavile svoje stavove i istražile mogućnosti za pronalaženje zajedničkog jezika. EU je iznosila ideje i predloge tokom celog procesa, a strane su uspele da premoste neke od svojih razlika radi obezbeđenja finansijskih tokova iz Srbije na Kosovo, uključujući dogovor o osnivanju novog poslovnog subjekta prema kosovskom zakonu, čiji bi zadatak bio da privremeno raspodeli finansijsku pomoć iz Srbije", navodi EEAS.

Dodaje se da strane, uprkos tome što je EU iznela kompromisni predlog koji je u najvećoj mogućoj meri uskladio njihove stavove, nisu mogle da se slože oko nekoliko ključnih pitanja - o ukupnom obimu aktivnosti novog entiteta, o obimu korisnika tog entiteta i o finansijskoj pomoći Srbije institucijama na Kosovu podržanim od Srbije.

"Današnji, poslednji sastanak pokazao je da strane nisu uspele da pronađu kompromisno rešenje o preostalim otvorenim pitanjima. EU žali što danas nije bilo moguće postići dogovor. EU ocenjuje da nema spremnosti za postizanje kompromisnog sporazuma", piše u saopštenju.

Izostanak dogovora o putu napred, kako se navodi, ima negativne posledice na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica širom Kosova i predstavlja stalni izvor zabrinutosti.

"EU kao posrednik ostaje spremna da sazove još jedan sastanak na ovu temu čim strane pokažu spremnost da pronađu obostrano prihvatljivo rešenje", dodaje se.

Teme