Web Analytics
Fico operisan posle atentata, stanje i dalje teško - BetaRS

Fico operisan posle atentata, stanje i dalje teško

Svet | 16.05.2024 | access_time 09:40
Fico operisan posle atentata, stanje i dalje teško
AP Photo/Denes Erdos

Lekari u Banskoj Bistrici u centralnoj Slovačkoj noćas su pet sati operisali slovačkog premijera Roberta Fica koji je teško ranjen u jučerašnjem atentatu u mestu Handlova, a posle operacije premijer je i dalje u teškom stanju.

"Lekari su uspeli da stabilizuju stanje premijera posle operacije i preduzimaju sve što je dalje potrebno. Stanje je i dalje veoma teško zbog komplikovanih povreda", kazao je danas na konferenciji za novinare ministar odbrane Robert Kalinjak.

Ministar životne sredine Tomaš Taraba oko ponoći kazao je da je operacija protekla uspešno i da nije ugrožen život premijera.

Televizija Markiza javlja, međutim, pozivajući se na izvore u bolnici da je stanje i dalje kritično, dok televizija TA3 iz Banske Bistrice javlja takodje da stanje još nije izvesno i da se mogu očekivati komplikacije.

Za 11 sati je zakazana sednica Saveta bezbednosti Slovačke a zasedaće vanredno i slovačka vlada.

Cela Slovačka je u šoku što su duboke podele u društvu i govor mržnje i pretnje fizičkim nasiljem političarima i vlasti i opozicije iz poslednjih godina i tenzije podignute još od parlamentarnih izbora prošle jeseni prešle svaku meru i završile atentatom na premijera Roberta Fica.

Na Roberta Fica je juče posle podne pet metaka ispalio malo poznati slovački pesnik 71-godišnji Juraj Cintula iz mesta Levica, iz legalnog pištolja koji je imao kao radnik obezbedjenja u tržnom centru, u trenutku kada je premijer, kao što često radi prišao barijeri da se pozdravi sa manjom grupom gradjana i pristalica.

Premijer je hitno prevezen u bolnicu u Banskoj Bistrici gde je operisan a stanje još ne dozvoljava da bude prebačen u Bratislavu.

Policija je na licu mesta uhapsila napadača a kasnije se na mrežama pojavio snimak, za koji ne može da se utvrdi da li je sa saslušanja, u kom kontekstu, ili je ranijeg datuma u kojem Cintula objašnjava da je napad planirao mesec dana i da je pokušao da ubije premijera jer je protiv promena kojima vlada pokušava da pod svoju kontrolu stavi javni tv i radio servis i smeta mu politička situacija u Slovačkoj.

Uhapšeni Cintula je malo poznati slovački pesnik, i sam žrtva napada, kada ga je pre nekoliko godina prebio drogirani lopov koji je krao u prodavnici piletinu iz zamrzivača.

Poznat je i kao aktivista koji je osnovao marginalni Pokret protiv nasilja i govora mržnje ali i kao simpatizer paravojne nelegalne organizacije slovačkih nacionalističkih ekstremista, proruske organizacije Slovački branitelji koji su saradjivali sa ruskim Noćnim vukovima, autor rasističke knjige protiv slovačkih Roma.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Automoto

Hronika