Web Analytics
Skupština Kosova i danas o ratifikaciji više sporazuma sa EU - BetaRS

Skupština Kosova i danas o ratifikaciji više sporazuma sa EU

Politika | 16.05.2024 | access_time 12:20
Skupština Kosova i danas o ratifikaciji više sporazuma sa EU
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević
Skupština Kosova danas će ponovo raspravljati o ratifikaciji više sporazuma posle višenedeljnog odbijanja opozicije da glasa za njih.

Mogućnost ratifikacije sporazuma juče je nagovestio kandidat za premijera Kosova iz redova Demokratske partije Kosova (DPK) Bedri Hamza, dok su poslanici Demokratskog saveza Kosova (DSK) i ranije najavljivali spremnost da glasaju za te sporazume.

Do promene stava DPK da glasa za sporazume dolazi nakon sastanka lidera stranke Memljija Krasnićija sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u ponedeljak.

Očekuje se da će biti ratifikovani sporazum između Kosova i Danske o korišćenju kazneno-popravne ustanove u Gnjilanu radi izvršenja kazni za osuđene u Danskoj i sporazum između Kosova i Evropske unije za učešće Kosova u programu jedinstvenog tržišta.

Takođe se očekuje ratifikacija sporazuma o finansiranju između Kosova i Međunarodnog udruženja za razvoj za "Projekat za jačanje digitalnog upravljanja za pružanje usluga", sporazuma o socijalnom osiguranju sa Holandijom i sporazuma sa Vladom Švajcarske za projekat "Održivost klime u sektoru voda na Kosovu".

Na dnevnom redu je i ratifikacija sporazuma o finansiranju između Kosovske energetske korporacije (KEK) i Nemačke razvojne banke (KFW) za program solarne energije, sporazuma o učešću Kosova u programu Evropske unije "Digitalna Evropa za period 2021-2027" i sporazuma o učešću Kosova u programu "EU građani, jednakost, prava i vrednosti".

Poslanici bi trebalo da ratifikuju i amandmane na finansijski sporazum sa EU program "IPA 2015", sporazum o sufinansiranju projekta za izgradnju tunela na putu Tetovo-Prizren i sporazum o učešće Kosova u programu Evropske unije "Pravda".

Na dnevnom redu današnje sednice su 39 tačke, koje na prethodnim sednicama nisu usvojene zbog nedostatka kvoruma.

Teme