Web Analytics
Kina podstiče korišćenje novih energetskih vozila u ruralnim područjima - BetaRS

Kina podstiče korišćenje novih energetskih vozila u ruralnim područjima

Tranzicija | 16.05.2024 | access_time 14:45
Kina podstiče korišćenje novih energetskih vozila u ruralnim područjima
Foto: Xinhua/Li Jianan
Kinesko ministarstvo industrije i informacionih tehnologija, u saradnji sa četiri vladina tela, pokrenulo je kampanju širom zemlje za jačanje prihvatanja novih energetskih vozila (NEV) u kineskim ruralnim oblastima.

Inicijativa će, prenosi Sinhua, trajati od maja do decembra, a osmišljena je da premosti trenutni jaz u korišćenju novih energetakih vozila u ruralnim regionima, čime se povećava nivo zelenog, bezbednog putovanja stanovnika i doprinosi izgradnji prelepih sela i ruralnoj revitalizaciji.

Promotivni catalog za korišćenje NEV u seoskim područjima sadrži impresivan niz od 99 modela vodećih proizvođača automobila, koji obuhvata širok spektar NEV vozila za različite sektore, uključujući limuzine, SUV i višenamenska vozila.

Ova raznolika linija uključuje modele od teškaša u državnom vlasništvu, kao što je grupacija Čajna frst automobajl (China First Automobile Group) do novih proizvođača automobila kao što je Speng. Katalog takođe uključuje nekoliko proizvoda iz BYD-a.

Tokom osam meseci biće organizovan niz aktivnosti, uključujući izložbe, probne vožnje i druga iskustva potrošača, sa ciljem obogaćivanja tržišne ponude i pružanja raznovrsnih izbora za ruralne potrošače.

Ključni aspekt inicijative je organizacija usluga podrške kao što su one koje se odnose na punjenje, zamenu baterija, osiguranje, potraživanja, kreditiranje i održavanje nakon prodaje, pri čemu će ove usluge biti proširene na ruralna područja kako bi se rešili trenutni nedostaci infrastrukture.

Program će takođe implementirati politike za podsticanje usvajanja NEV, kao što su one koje se odnose na zamenu vozila i poboljšanja infrastrukture na nivou okruga.

Inicijativa će se fokusirati na gradove na nivou okruga sa trenutno niskim stopama prihvatanja NEV, ali visokim potencijalom rasta.

Podstiče se učešće proizvođača NEV, prodajnih kompanija, finansijskih institucija, provajdera infrastrukture za punjenje i zamenu i preduzeća za postprodajne usluge.

Ovi subjekti se pozivaju da razviju promotivne planove koji su u skladu sa ciljevima inicijative i da uspostave sveobuhvatne sisteme usluga nakon prodaje, kao podršku ruralnim potrošačima.

Kampanja će kombinovati aktivnosti na licu mesta i onlajn, koristeći moć e-trgovine i internet platformi za dopunu fizičkih događaja virtuelnim, uključujući onlajn izložbe i interakcije uživo.

U aprilu je došlo do značajnog porasta proizvodnje i domaće prodaje NEV u Kini.

Podaci Kineske asocijacije proizvođača automobila (CAAM) pokazuju da je prošlomesečna proizvodnja NEV dostigla 870.000 jedinica, a prodaja je dostigla 850.000 jedinica, pri čemu su te brojke porasle za 35,9 odsto odnosno 33,5 odsto na godišnjem nivou.

U 2023. godini, proizvodnja i prodaja vozila u Kini dostigli su rekordne vrednosti, premašivši 30 miliona jedinica po komadu, prema podacima CAAM. Njihova proizvodnja i prodaja NEV-a premašili su 9,58 miliona odnosno 9,49 miliona jedinica, što je devetu godinu zaredom na prvom mestu u svetu.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije