Web Analytics
Bregu: Vide se pomaci u sprovođenju zajedničkog regionalnog tržišta - BetaRS

Bregu: Vide se pomaci u sprovođenju zajedničkog regionalnog tržišta

Ekonomija | 16.05.2024 | access_time 16:15
Bregu: Vide se pomaci u sprovođenju zajedničkog regionalnog tržišta
Foto: Danilo Papic

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu, koja je danas u Kotoru, u Crnoj Gori, učestvovala na samitu o Planu rasta EU za Zapadni Balkan, kazala da se vide pomaci u uspostavljanju zajedničkog regionalnog tržišta što je "ulaznica za postepenu integraciju u jedinstveno evropsko tržište".

"Put ka većoj ekonomskoj konsolidaciji sa tržištem Unije vodi preko zajedničkog regionalnog tržišta neopterećenog bilo kakvim preprekama. Rezultati sprovođenja zajedničkog regionalnog tržišta su indikativni i pokazuju stvarne, konkretne i transformativne socio-ekonomske rezultate i pomake u domenu brojnih regionalnih programa i politika, ali istovremeno ukazuju i na još neiskorišten potencijal ekonomske integracije koji bi našim ekonomijama mogao donijeti rast od 10 odsto" - rekla je Bregu na sastanku u Kotoru.

Razgovaralo se o približavanju regiona Evropskoj uniji kroz implementaciju evropskog Plana rasta i Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište.

Lideri država Zapadnog Balkana su izrazili zadovoljstvo konkretnim rezultatima Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište kao pokretača međuregionalne trgovine i dublje ekonomske integracije na Zapadnom Balkanu, čije sprovođenje koordinirao Savet za regionalnu saradnju - piše u saopštenju.

"Ne možemo uspostaviti zajedničko regionalno tržište na Zapadnom Balkanu ako se ljudski resursi ostave po strani. Podsticanjem mobilnosti radne snage unutar regiona potencijalno se do 2025. godine BDP-u može dodati značajnih 1,3 odsto , ali i otvoriti 80.000 novih radnih mesta" - procenila je Bregu.

Dodala je da povoljno i konkurentno okruženje može doneti povećanje godišnjeg rasta od dva odsto, privući 6,5 odsto više investicija i povećati stopu rasta broja radnih mjesta za do jedan odsto godišnje i doneti povećanje produktivnosti malih i srednjih preduzeća za pet do 10 odsto.

"Novi akcioni plan za zajedničko regionalno tržište će dakle biti usmeren na jačanje ljudskog kapitala i razvoj veština, i na poticanje digitalne transformacije, omogućavanje povoljnog okruženja za privrednike i povećanje konkurentnosti" - najavila je Bregu.

Generalna sekretarka je navela da će RCC, zajedno sa svim glavnim institucijama vlasti i partnerima, raditi na tome da se budući Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište upotpuni primenjivim merama, očekivanim rezultatima i realističnim rokovima kako bi bio spreman za odobravanje na predstojećem samitu Berlinskog procesa saradnje čiji deo je i RCC.

Naredni sastanak lidera šest ekonomija Zapadnog Balkana na temu Plana rasta održaće se u Bosni i Hercegovini.

Teme