Web Analytics
Republički štab za vanredne situacije o požaru na užičkoj deponiji - BetaRS

Republički štab za vanredne situacije o požaru na užičkoj deponiji

Životna sredina | Izvor: Beta | 16.05.2024 | access_time 16:45
Republički štab za vanredne situacije o požaru na užičkoj deponiji
Foto: MUP
Republički štab Srbije za vanredne situacije čiji je komandant ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je danas na sednici u Beogradu razmatrao stanje saniranja požara na Regionalnoj deponiji "Duboko" kod Užica.

Zbog višednevnog požara na toj deponiji, građani užičkog kraja i opozicione političke stranke su optuživale posebeno lokalnu vlast za nesposobnost i skriivanje informacije i upozoravali na veliko zagađenje vazduha, tla i vode.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je rekla da je regionalno preduzeće za upravljanje otpadom formirano 2005. i radi od 2011. - piše u saopštenju.

Dodala je da je država zbog neophodnosti stabilizacije, proširenja i modernizacije deponije "Duboko" obezbedila novac iz "kreditne linije evropskih partnera" i da je njeno Ministarstvo 10. maja raspisalo međunarodni tender za odabir izvođača za radove na sanaciji i modernizaciji te deponije: "projektovanje, stabilizacija kosine, proširenje deponije, tretman biogasa i izgradnja sistema za tretman procednih voda".

Navela je da je "Duboko" "izuzetno kompleksan projekat" jer deo te deponije će i dalje morati da se koristi za odlganje smeća i kada budu počeli radovi na sanaciji.

"Po završetku radova 2027. godine, 'Duboko' će biti moderan centar gde će se otpad tretirati po savremenim standardima" - kazala je Vujović.

Navela je i da će vek te deponije biti produžen za narednih 20 godina i zadovoljiće potrebe 320.000 stanovnika iz devet lokalnih samouprava: Užice, Požega, Arilje, Čačak, Bajina Bašta, Lučani, Kosjerić, Ivanjica i Čajetina.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina