Web Analytics
Đedović Handanović: Država pomaže Novosađanima da energetski saniraju kuće i stanove - BetaRS

Đedović Handanović: Država pomaže Novosađanima da energetski saniraju kuće i stanove

Tranzicija | Izvor: Beta | 16.05.2024 | access_time 17:00
Đedović Handanović: Država pomaže Novosađanima da energetski saniraju kuće i stanove
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović uručila je danas u Novom Sadu ugovore gradonačelniku Novog Sada Milanu Đuriću i lokalnim samoupravama koje su dobile sredstva u ovogodišnjem programu energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, saopštilo je to Ministarstvo.

Država je ove godine obezbedila za subvencije domaćinstvima oko dve milijarde dinara, deset odsto više u odnosu na prošlu godinu.

"Na ovogodišnjem javnom pozivu još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština, među kojima su prvi put i opštine sa Kosova i Metohije, Gnjilane i Kosovska Mitrovica, moći će da dobiju subvencije za energetsku efikasnost", rekla je Đedović Handanović.

Građani će, kako je rekla u ovom opštinama moći da zamene stolariju, fasadu, izolaciju, neefikasne kotlove, postave solarne panele i kolektore, uz subvencije koje idu od 50 do 65 odsto vrednosti investicije.

Takođe, prvi put se za nekoliko nedelja, prema njenim rečima, raspisuju posebni javni pozivi za energetski ugrožene kupce, koji će u 44 lokalne samouprave moći da dobiju subvencije do 90 odsto vrednosti ulaganja.

"Od 137 lokalnih samouprava na ovom javnom pozivu, 16 opština pripada grupi devastiranih, dok su 32 opštine prepoznate po visokoj zagađenosti, što znači da će građani u ovim opštinama imati mogućnost da uz bespovratna sredstva države utiču i na smanjenje emisije štetnih gasova u svojim mestima, ali što je najvažnije da smanje svoje račune", rekla je Đedović Handanović.

Ona je podsetila da su realizovanim merama kroz prošlogodišnji javni poziv ostvarene uštede energije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu, a da se smanjenje emisija ugljen-dioksida može uporediti sa gasovima koje emituje 28.000 automobila.

U prethodne tri godine, više od 30.000 domaćinstava iskoristilo je, kako je rekla, podršku države da zamene vrata i prozore, kotao, poprave fasadu ili postave solarni panel. 

Đurić je rekao da Novi Sad već četiri godine učestvuje u programu sa Ministarstvom rudarstva i energetike, kroz koji je do sada izdvojeno 130 miliona dinara za subvencije koje je iskoristilo više od 830 građana.

"To je najdirektniji način da služimo našim građanima i da im budemo najbolji servis", rekao je Đurić.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije