Web Analytics
Fifa će tražiti pravni savet o predlogu FS Palestine da suspenduje Izrael iz takmičenja - BetaRS

Fifa će tražiti pravni savet o predlogu FS Palestine da suspenduje Izrael iz takmičenja

Fudbal | Izvor: Beta-AP | 17.05.2024 | access_time 10:00
Fifa će tražiti pravni savet o predlogu FS Palestine da suspenduje Izrael iz takmičenja
Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) zatražiće nezavisan pravni savet pre održavanja vanrednog sastanka do 20. jula na kome će doneti odluku o palestinskom predlogu da suspenduje Izrael iz međunarodnih takmičenja zbog sukoba sa Hamasom.

Predsednik Fife Đani Infantino predstavio je plan na današnjem Kongresu u Bangkoku, nakon izlaganja predstavnika palestinskog i izraelskog fudbalskog saveza pred 211 članica svetske kuće fudbala.

"Fifa će od sada naložiti nezavisnu pravnu ekspertizu da analizira tri zahteva (od FS Palestine) i da obezbedi da se statut Fife primenjuje na pravi način. Rezultati i preporuke ove pravne procene biće prosleđeni Savetu Fife", naveo je Infantino.

"Zbog hitnosti situacije, vanredni Savet Fife biće održan do 20. jula kako bi se razmotrili rezultati pravne procene i donele odgovarajuće odluke", dodao je on.

Fudbalski savez Palestine pozvao je članice Fife na "odgovarajuće sankcije sa trenutnim dejstvom protiv izraelskih timova", navodi se u dokumentima Fife koji su objavljeni pre mesec dana.

U zahtevu se navodi "kršenje međunarodnog prava koje je počinila izraelska okupacija u Palestini, posebno u Gazi" i ističu se statutarne obaveze Fife po pitanju ljudskih prava i protiv diskriminacije.

Palestinski savez naveo je da je sva fudbalska infrastruktura u Gazi ili uništena ili ozbljno oštećena, uključujući i istorijski stadion Al Jarmuk i dodao da je za svoj predlog dobio podršku od Alžira, Iraka, Jordana, Sirije i Jemena.

Predsednik Fudbalskog saveza Palestine Džibril Radžub rekao je danas na Kongresu Fife da palestinski narod, uključujući i palestinsku fudbalsku porodicu, trpe humanitarnu katastrofu bez presedana.

On je dodao da je dobio pretnje zbog predloga o suspenziji za Izrael.

"Izraelski ministar spoljnih poslova uputio je ozbiljne pretnje da će me zatvoriti ako ne povučem ovaj predlog, ali nijedna sila na svetu ne može stati na put istini", rekao je Radžub.

Teme