Web Analytics
KK Partizan: Eksperiza utvrdila da je suđenje u prvoj finalnoj utakmici bilo ispod standarda - BetaRS

KK Partizan: Eksperiza utvrdila da je suđenje u prvoj finalnoj utakmici bilo ispod standarda

Kosarka | Izvor: Beta | 17.05.2024 | access_time 11:15
KK Partizan: Eksperiza utvrdila da je suđenje u prvoj finalnoj utakmici bilo ispod standarda
Košarkaški klub Partizan saopštio je danas da je ekspertizom suđenja prve utakmice finala plej-ofa ABA lige protiv Crvene zvezde utvrđeno da je suđenje bilo ispod standarda, da je na štetu crno-belih doneto osam pogrešnih odluka, a na štetu crveno-belih dve i da je to odlučilo pobednika.

Partizan je tražio ekspertizu suđenja prve utakmice odigrane 13. maja u hali "Aleksandar Nikolić", koju je Zvezda dobila 85:82. Utakmicu su sudili Saša Pukl, Milivoje Jovčić i Luka Kardum.

Kako se navodi na sajtu Partizana, sudijska komisija ABA lige u sastavu Saša Maričić, Vladan Šundić, Aleksandar Milojević, obavila je ekspertizu suđenja te utakmice, a prema dostavljenoj ekspertizi, suđenje je označeno kao "ispod zahtevanog standarda".

"Bez obzira na značaj utakmice i pritisak (prelazi granice sportskog) na sudijski tim koji je vrlo iskusan, očekivalo se da svoj posao urade sa manje pogrešnih odluka. Najveći broj pogrešnih procena kontakt situacija odnosi se na prodor igru u kojoj je trebalo pokazati više strpljenja i ne reagovati odlukom za kontakte koji su bez uticaja na igru. Takođe, doprinos kvalitetnoj kontroli utakmice nije bio ravnopravno raspoređen unutar sudijskog tima. Prvi sudija sudija Pukl Saša sudio kvalitetnije od svojih kolega", navodi se u ekspertizi koju je objavio Partizan.

Ekspertiza suđenja obuhvatila je sve situacije koje su odsuđene i koje su trebale biti odsuđene na utakmici. Sve ono što nije moguće na TV snimku videti zbog ugla kamere ekspertiza suđenja se oslanja na mišljenje prisutnog instruktora suđenja u dvorani koji je bio prisutan, navodi se u izveštaju.

"U popisu pogrešnih odluka koje je sudijska komisija utvrdila, vidi se da je sudijska trojka donela 10 pogrešnih odluka tokom utakmice, od čega osam na štetu Partizana, a dve na štetu Crvene zvezde", navodi se.

U saopštenju se navode svih 10 odluka, a kao prva navedena je ona iz prve četvrtine, na 12 sekundi pre kraja, kada je igrač Crvene zvezde Topić napravio faul na Ledeju, koji sudija Jovčić nije dosudio.

Zatim, u drugoj četvrtini, na 8:15 minuta pre isteka perioda, igraču Zvezde Teodosiću pogrešno je dosuđen faul and igračem Partizana Nanelijem, a odluku je doneo sudija Jovčić.

U drugoj četvrtini, na 1:39 minuta pre isteka perioda, igraču Partizana Avramoviću pogrešno je dosuđen faul pri šutu nad igračem Crvene zvezde Dos Santosom, a odluku su donele sudije Jovčić i Kardum.

U trećoj četvrtini, na 5:59 sekundi pre isteka perioda, nije dosuđen faul pri šutu koji je počinio igrač Dos Santos na Avramoviću, a pogrešnu odluku je doneo sudija Pukl.

Kako se navodi, u trećoj četvrtini, na 3:17 minuta pre isteka perioda, igraču Partizana Smailagiću je pogrešno dosuđen faul nad Teodosićem, a odluku je doneo sudija Pukl.

U četvrtoj četvrtini, na 7:53 minuta pre isteka perioda, igrač Crvene zvezde Gedraitis napravio je faul pri šutu nad igračem Partizana Kaboklom koji nije dosuđen, a pogrešnu odluku donele su sudije Kardum i Jovčić.

U četvrtoj četvrtini, na 7:49 minuta pre isteka perioda, nije dosuđen izlazak sa loptom van igrališta igrača Teodosića, pogrešnu odluku doneo je sudija Kardum.

U četvrtoj četvrtini, na 5:21 minuta pre isteka perioda, pogrešno je dosuđen običan faul igrača Crvene zvezde Lazića nad Nanelijem. Sudijska komisija je procenila da je trebalo dosuditi nesportski faul. Pogrešnu odluku doneo je sudija Kardum.

Navodi se odluka iz četvrte četvrtine, na 3:20 minuta pre isteka perioda, kada nije dosuđen faul Kabokla nad igračem Crvene zvezde Nedovićem, a pogrešnu odluku doneo je sudija Jovčić.

U četvrtoj četvrtini, na 2:07 minuta pre isteka perioda, pogrešno je dosuđen faul pri šutu igrača Partizana Doužera nad Dos Santosom, a odluku je doneo sudija Kardum.

"Utakmica je završena rezultatom 85:82 u korist Crvene zvezde, a iz svega navedenog, lako se može zaključiti da su sudijske greške oštetile Partizan za veći broj poena od konačne razlike u korist rivala. Zbog toga, Partizan izražava veliko nezadovoljstvo, ali i nadu da je ovo bio poslednji slučaj kada su pogrešne sudijske odluke imale ovakav uticaj na konačan ishod meča", naveli su crno-beli.

"S obzirom da je u pitanju ponovljeni slučaj od pre dve sezone, kada su greške na štetu Partizana činile sudije Belošević i Radojković, Partizan će na prvoj narednoj Skupštini ABA lige tražiti odgovornost i smene nadležnih koji su svojim (ne)delima dozvolili i direktno učestvovali u kreiranju situacije da Partizan ponovo bude oštećen", piše u saopštenju Partizana.

Aktuelni šampion Partizan gubi 0:2 od Zvezde u finalu plej-ofa ABA lige. Crno-beli su izgubili obe utakmice na gostujućem terenu, a u trećoj utakmici dočekuju rivala u Beogradskoj areni, u nedelju od 20.30.

Serija se igra na tri pobede.

Teme